Медия без
политическа реклама

Държавният резерв пак сключва мегасделки с един доставчик на горива

Корнелия Нинова се отказа от идеята да търгува със запаси от името на бизнеса

Илияна Кирилова

Противно на критичните изказвания на управляващите за опорочени обществени поръчки без реална конкуренция сделките на държавния резерв с един единствен доставчик на горива продължават. От началото на годината Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ е сключила четири мегасделки за доставка на горива за резерва на стойност 68,8 млн. лв. с един и същ доставчик – фирма „Бент ойл“. Тя е била единствената компания, подала оферти по сключваните на стоковата борса сделки с резерва. Години наред държавният резерв работеше с друг монополен доставчик – „ЛУКойл България“.

Това показва проверка на „Сега“ за поръчките от държавния резерв от началото на годината. Още докато беше служебен министър на икономиката настоящият премиер Кирил Петков настояваше поръчките на резерва да се разбият на по-малки обеми, за да могат в тях да се включват повече доставчици. Държавният резерв вече е с нов председател – Николай Василев, но старите практики да се работи при почти липсваща конкуренция остават.

От началото на годината резервът е пуснал две големи поръчки за обновяване на горива – за 32 363 тона дизелово гориво и за 61 300 тона бензин. Поръчката за дизела е с прогнозна стойност 70 млн. лв., като по нея до момента има сключени три договора, всичките с „Бент ойл“, на стойност съответно 9.8 млн., 19.3 млн. и 22.2 млн. лв. Първоначално заявените обеми не са достигнати и е възможно по тази процедура да има още възлагания.

„Бент ойл“ е била и единствената фирма, подала оферта по процедурата за закупуване на бензин (с обща прогрозна стойност 214 млн. лв.), като е сключила за момента само един договор – за доставка на 7 780 тона срещу 17,5 млн. лв. без ДДС. Практиката да се сключват договори по обществени поръчки без никаква конкуренция бе остро разкритикувана от Кирил Петков и покрай акцията по задържането на бившия премиер Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова. В разпита си пред прокуратурата Петков обяви, че има одитен доклад, който установил, че 90% от сделките в общините са сключени след процедури с един участник. 

Междувременно стана ясно, че икономическият министър Корнелия Нинова се е отказала от идеята държавата да търгува от името на бизнеса със запасите от горива, които задължените лица следва да поддържат по закон за случаи на кризи. Както „Сега“ писа, държавата трябва да поддържа запаси за 30 дни, а бизнесът – за 60 дни потребление. В началото на годината Корнелия Нинова обяви, че държавата обсъжда вариант да купува и съхранява всички горива, а бизнесът само да плаща съотвените суми. Това би превърнало държавата в най-големия играч на пазара на горива и бе остро разритикувано, защото ще натовари хазната с много разходи за изграждане и поддържане на складове и загуби покрай обновяването на остарелите горива. В окончателно предложените от министерството на Нинова промени в закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се закрива Държавната петролна компания, не са предвидени такива промени. Изготвеният проект, който предстои да бъде внесен в МС, предвижда ликвидацията на петролната компания да започне 7 дни след обнародването на съответните промени в ДВ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата