Quantcast

Медия без
политическа реклама

Добивът на пшеница удари рекорд за последните две десетилетия

Хлябът и олиото поскъпват заради по-високите цени на зърното и слънчогледа

06 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Рекордни добиви на пшеница за последните две десетилетия отчитат зърнопроизводителите това лято у нас. При прибрани над 7 140 000 тона от 12 млн. декара пшеница средният добив е 595 кг на декар. Това е 50% повече от миналата година. Заради сушата през 2020 г. в Източна България стопаните ожънаха едва 170 кг на декар, припомнят от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Най-високите средни добиви от пшеничната реколта за 2021 г. са в районите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново.

Изкупната цена на хлебната пшеница също е по-висока тази година, като тенденцията е да продължи да поскъпва, следвайки котировките на международните борси. В началото на жътвата сделките бяха при 324 лв. за тон, а в средата на август стигна до 353 лева.

„Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много. Увеличена е цената и на товарите,  и на препаратите, и на горивата“, коментира зърнопроизводителят Илия Проданов пред БНР. 

Хлебопроизводители вече алармираха за 20% ръст на цената на брашното наред с почти 100% увеличение на цената на тока. "Всичко това води до около 25% поскъпване на хляба, като в тази цена ще бъде предвидено и задължителното увеличение на заплатите на работещите в бранша, тъй като те са далече от средните за страната", прогнозира пред БНР Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич Тошко Няголов.

Силен ръст на изкупните цени се очаква и при слънчогледа, който се прибира в момента от нивите. Това ще доведе до поскъпване и на олиото от новата реколта.

"В цяла Добруджа предстои жътвата на близо 870 000 дка със слънчоглед. Първите резултати показват добиви до 310 кг/дка. На фона на тежката 2020 г. реколтата е добра за земеделските стопани“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Преди година слънчогледът стартира с цена от 560 лв. на тон, а сега започва от 900 лв., посочи Жекова. Тя припомни, че през есента на 2020 г. жътвата на слънчоглед завърши със средни добиви от 180 кг/дка, като в отделни землища дори нямаше добиви. Площите с маслодайната култура през предходния стопански сезон бяха с около 40 000 дка по-малко. 

Още по темата