Медия без
политическа реклама

ДБ искат да се спре раздуването на разходите за чиновници

19 Апр. 2021
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Eдна от първите стъпки на следващото правителство трябва да бъде преструктуриране и оптимизация на разходите за издръжка на държавната и общинска администрации, което ще се реализира с преразглеждане и промени в разходите на държавния бюджет за 2021 г.

Това написа във фейсбук депутатът от "Демократична България" в новия парламент Ивайло Мирчев.

Според него приоритет на икономическата и социална политика през 2021 г. трябва да бъде "не издръжка на администрацията и раздуване на заплащането на държавните служби, а ефективна борба с пандемията и нейните здравни и социално-икономически последици".

Мирчев прави преглед на направените разходи за първите два месеца на годината (по-детайлни данни за изпълнението на бюджета към март все още не са публикувани от МФ). Към 28 февруари държавният бюджет излиза на дефицит от 412 млн. лв., като за същия период на миналата година е отчел излишък от 970 млн. лв. "Спрямо миналата година имаме влошаване на фискалната позиция с общо 1.38 млрд. лв. - абсолютен рекорд за последните години", пише Мирчев.

Той посочва, че 40% от този преразход се дължи на по-скъпата издръжка на администрацията. "За първите 2 месеца от 2021 г. правителството на Борисов в условията на икономическа и здравна криза е направило повече разходи за заплати, издръжка и капиталови активи на държавни и общински администрации в размер на 537 млн. лв.", показват изчисленията на депутата от ДБ.

"Заключението е, че правителството в оставка не е провеждало ефикасно антикризисно бюджетно управление в условията на пандемия. Последните три месеца приоритет е употреба на обществени средства с цел купуване на предизборен комфорт с по-високи заплати и издръжка на администрацията и насочване на капиталовите разходи и трансфери към общините за усвояване от дежурните партийни фирми, пълнещи чекмеджетата на Борисов. Промяната в дефицита спрямо 2020 можеше да е с 537 млн. по-ниска, ако г-н Борисов не беше в управлението", пише Ивайло Мирчев.

От "Демократична България" се обявяват за преразглеждане на мерките за подпомагане на малкия и средния бизнес, мерките за запазване на заетостта в частния сектор, механизмите за тяхното администриране и осигуряване на стимулите за бързо икономическо възстановяване. "Всичко това следва да се реализира и чрез подходяща бюджетна политика, която преминава през актуализация на държавния бюджет", посочва Мирчев

"Демократична България" настоява и за спешно внасяне от Министерство на финансите на актуална и изчерпателна информация пред Народното събрание и за състоянието на фискалния резерв.

В неделя по време на извънредната пресконференция на ГЕРБ финансовият министър в оставка Кирил Ананиев обяви, че няма нищо тревожно в това резервът да падне от 7.9 млрд. лв. в края на март до 5.9 млрд. лв. към 9 април. "През първите дни на всеки месец се извършват предимно разходи, докато декларирането и изплащането на данъците започва в средата на месеца и тогава картината се променя съществено", каза Ананиев и увери, че в края на април резервът ще надхвърли 8 млрд. лв.

"Министърът избяга от трудния за него въпрос как така неприкосновените фондове са повече от размера на фискалния резерв. Истински важната тема от последните месеци. Там е камъчето в обувката. Оттам редица икономисти съдим, че свободни пари няма. И ще се теглят заеми", коментира друг депутат от ДБ - Владислав Панев.

Още по темата