facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Данъчните оневиниха и строителя от “Апартаментгейт”

2 237
 Илияна Кирилова

Без никакви нарушения е приключила данъчната проверка на строителната комапния „АРТЕКС“, съобщава БГНЕС. Компанията стана известна със скандала "Апартаментгейт", при който редица висши държавни чиновници и политици загубиха постовете си заради закупени на съмнително ниски цени луксозни апартаменти, построени от компанията. 

Детайлните проверки на строителната фирма, която се забърка и в друг скандал около строителството на небостъргача Златен век, бяха възложени от Специализираната прокуратура и КНКОНПИ на НАП-София. Компанията е предоставила достъп до всички данни и документи, които проверяващите са поискали и след изключително прецизните ревизии резултатът вече е налице – не са открити данни за каквито и да било нарушения.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата е прекратила проверката срещу бившия заместник-председател на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Той загуби поста си именно заради евтиния апартамент, купен от "Артекс" в луксозната сграда "Летера".

От НАП посочват, че данните от ревизията на строителната компания са предадени на прокуратурата, и може да бъдат съобщени публично единствено, ако проверяваният даде съгласие за това.

"Това за пореден път потвърждава, че дейността на „АРТЕКС“ е изрядна и напълно законна", коментират от компанията, цирани от БГНЕС. В тяхно изявление се казва: "Много често политическите борби въвличат в медийния водовъртеж нищо неподозиращи бизнеси, а това, за съжаление, не помага ни най-малко на свободната икономика и здравословната бизнес среда в България. Ние, обаче, продължаваме да вярваме във върховенството на закона и да строим. Компанията продължава работа по настоящите и бъдещите си проекти в София – сградите „Сияние“ „Диамант 2“, „Авигея“, „Виделина“, „Хармония“.

Ключови думи:

Артекс, проверка, НАП
16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Делото за небостъргача "Златен век" тръгва отначало

30.06.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

515 1
7 души успяха да осъдят НАП за теча на данни

30.06.2020

1918 1
НАП не успява да събере 12% от потенциалните приходи от ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2094 4

Коментари

Хулиган

"Усещането за корупция" съвсем взе да изветрява...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

Solace

Глупости. Отваряте отчетите на дружеството, вадите справка за себестойност на кв.м., вадите справка за продадените площи, вадите справка за продажните цени на кв.м. и правите засечка.

Получава се разлика, и то огромна. Укрититите суми са с доста нули.

Освен ако не продават на всички на цецовски цени под себестойност. Тогава може и църква на името на Мирянови да се основе - работят на загуба за благото на Хората...

geo_19

Отваряте отчетите на дружеството, вадите справка за себестойност на кв.м., вадите справка за продадените площи, вадите справка за продажните цени на кв.м. и правите засечка.

Получава се разлика, и то огромна. Укрититите суми са с доста нули

------

Лесно е да го кажеш, ама пробвал ли си да направиш справка по така предложения механизъм? Това са глупости, колега.

Solace

Почти ежедневно, работейки по кредити на строителни фирми. В т.ч. съм гледал и отчетите на Артекс в сравнителни анализи.

Други въпроси?

geo_19

Ами не става по този начин. Причината е в ЗСч. НАП не могат да смятат по твоя начин. Има международни счетоводни стандарти за отчитане на разходи и приходи. А криенето  на много нули (според теб) ще има когато се строи евтино и се продава скъпо, но в нотариалните актове се посочва по-ниска цена (български национален спорт).  И така фирмата ще получи изкуствено голяма печалба. Може би, но затова се плаща на добри счетоводители и адвокати, коитопо законен начин да вкарат печалбата в обичайното русло. От друга страна Артекс са известни, че продават скъпо. Така, че трудно ще заподозра, че издават нотариални актове на данъчна оценка. (хватка за спестяване само на нотариални такси) А когато се строи на зелено е и трудно. Клиентите на Артекс са състоятелни и тях спестяването на нотариални такси не ги вълнува особено. А фирмата изобщо няма сметка да посочва по-ниската продажна цена та зорлем да праща по-висок корпоративен данък.

----

А по твоя бакалски начин не можеш да отчетеш незавършено строителство, други разходи несвързани с основната дейност.  И прочее и прочее... Впрочем помолих те да скицираш как как Артекс биха крили много нули?

Solace

Написах, и ми изчезна коментарът, а нямам време за втори, затова накратко:

- парцел за 5 млн.

- сграда РЗП 30 000 кв.м. със средна себестойност 500 евро/кв.м. (в т.ч. заплати, материали, асансьори, парапети и т.н.)

Дотук 17,5 млн. евро разходи.

Продажна цена 2 000 евро/кв.м. Да речем продава 20 000 квадрата жилища, останалото са паркоместа (и те струват луди пари, но карай), сервизни помещения и т.н. Приходи - 40 000 000 евро.

Е, отваряш одитиран ОПР - приходите по-малки. Разходите - по-високи. Счетоводна печалба и корпоративен данък - ниски. Е, виждаш тези неща, и заппчваш да ровиш.

Прилагаш ЗС, ЗДДС, Счетоводните стандарти, и виждаш откъде иде проблемът. Когато установиш, че са продавали под себестойност (забранено по дефиниция), питаш защо. Сравняваш материално положение с източници на доход и т.н. 

Има ли желание - има и начин. Да, струва усилия, време, нерви, но ако искаш всичко да е ОК - трябва да ги положиш.

 

На Васо за нула време "установиха" 700 милиона, нали. А тук - нищо...

geo_19

Е, отваряш одитиран ОПР - приходите по-малки. Разходите - по-високи. Счетоводна печалба и корпоративен данък - ниски.

-----

Приходите ще са по-малки, ако продават на данъчна стойност. Разходите стават по-високи например с фиктивни консултантски договори. Затова са добрите данъчни адвокати и счетоводители. И едва ли всичко са продавали под себестойност (освен за избрани клиенти, от чието благосклонно кимване зависи придвижване на даден инвестиционен проект). Между другото - продажба под себестойност не е забранена. Май имаше една врътка с правото на възстановяване на ДДС, но и това струва ми се отпадна.

-----

А за Васо е отделна тема. Там има срастване на АД организирало моментните лотарии с ДКХ, която благослонно се е съгласила с правилата на фирмата уж за начисляване на комисион(?) за всяко закупено талонче и оттам - внасяне на такса по тънкия процент.

АдМин

Значи Артекс наистина продават по 670 евро метъра в най-луксозните си сгради. Купувам веднага към 2000 (две хиляди) кв. метра. Където и да е, в която и Виделина да е...

Testament
снимка на Testament

и що ти са точно там и точно в сф ?!

Минувача
снимка на Минувача

Собственичката на фирмата се изтървали, че 1 кв.М им струва 600 евро. Търсене-предлагане...

АдМин

Хора, само довършителните работи, които Артекс извършва, за да продава по 2600-3000 евро на метър, са със себестойнаст над 700 евро на кв.м. Това подови настилки, радиатори или подово отопление, интериорни врати, фаянс и теракота, латекс, каменни или дървени облицовки, камини и други глезотии са бая пара. Туй над "БДС стандарта". Да не говорим за персонален асансьор. Само да внимава ЦЦ, щото белите хакери могат да му хакнат чипа за достъп до неговия апартамент и да му проверят чекмеджетата...

spanopolski

настоящите и бъдещите си проекти в София – сградите „Сияние“ „Диамант 2“, „Авигея“, „Виделина“, „Хармония“.

Пропускате перлата в короната на Артекс - сградата "Диария".

Непримирим

НАП може всичко: Може да не забележи очевадното, ... но може и да види нещо, което не съществува.  А оня сланинестия бедняк, стана милионер за часове, а пък майка му от държавен служител скочи в дълбокото на милионите, без да направи впечатление на никого.

редник

Без никакви нарушения е приключила данъчната проверка на строителната комапния „АРТЕКС“, съобщава БГНЕС.

 

Редакцията, сигурно е възможно при данъчна проверка да се направят нарушения - волно или неволно.

БГНЕС пишат...хм, колкото могат, но защо препечатвате, без да се замислите?... Трудно ли е да структурирате правилно изречението - например:

 

 Приключи данъчната проверка на строителната компания „АРТЕКС“ и в дейността ѝ не бяха открити нарушения , съобщава БГНЕС.

първолета

“Ако в развитите европейски държави властите имат достатъчно правомощия, за да се възпират взаимно, у нас те имат достатъчно зависимости, за да се изпират взаимно.” (Полина Паунова)

whw

Данъчните не могат да оневиняват за корупция, влияние, рекет и т.н.

От всички контролни органи в БГ тяхното име се използва най-гръмко и резултатите са видни.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×