Медия без
политическа реклама

Данъчните декларации, попълнени от НАП, вече са достъпни в интернет

Може да спестите до 500 лв., ако подадете формуляра по електронен път до 31 март

09 Март 2023
Pixabay

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за е-услуги на НАП, съобщи приходната агенция.

Това е най-лесният начин за подаване на годишните декларации - стига да имате ПИК -  персонален идентификационен код (ПИК), издаден от данъчните, или КЕП - квалифициран електронен подпис (КЕП).

Чрез него потребителите могат да се възползват от автоматично въведената информация за получените доходи за миналата година - заплати, хонорари), наеми, субсидии и т.н.  НАП разполага с данни за доходите, изплащани от фирми, вкл.и помощите от фонд „Земеделие“, суми от наложени платежи от продажби в Интернет, сделки за коли, които продавачът е  продал в рамките на годината и т.н. Данъчните вписват и удръжките за пенсия и здраве, както и ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Информацията за получените доходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в рубриката „Подоходни данъци“. 

Преди да потвърдят попълнената декларация, е важно потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, след което да я подадат, съветват от НАП.

 

Срокове 

Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2022 г., приключва на 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.

На 30 юни изтича и срокът за подаване на годишните данъчни декларации (по чл. 50 ЗДДФЛ) от физическите лица, извършващи дейност като търговци, регистрираните еднолични търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако  са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.

 

Допълнителна информация за декларирането на доходите може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02/ 9859 6801, на цена, според тарифите на съответния оператор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата