Медия без
политическа реклама

Цените в Турция скочиха драстично

04 Яну. 2024
Пазара на подправките в Истанбул.
БГНЕС/ЕПА
Пазара на подправките в Истанбул.

И без това високата инфлация в Турция нарасна през декември още повече. Потребителските цени са се увеличили спрямо предходната година с 64,77 процента, съобщи Националната статистическа служба в Анкара. Нивото на инфлацията достигна най-високото си ниво от близо година насам, посочва АРД, цитиран от "Дойче веле".

Основният принос за това е най-вече на поскъпването в хотелите и ресторантите – през декември цените в гастрономията са се повишили почти двойно в сравнение с периода отпреди година. Слабостта на турската лира обаче също играе роля - през 2023 година тя се обезцени с 37% спрямо долара, което оскъпява вноса и изостря кризата с разходите за живот в страната, отбелязва германската обществено-правна медия.

В борбата срещу инфлацията Централната банка на Турция постепенно повиши през 2023 година основната лихва от 8,50 на 42,50 процента, но до момента с минимален успех. От валутната криза в края на 2021 година инфлацията се увеличава скокообразно и през октомври 2022 година бе достигнала кулминацията си за последните 24 години – 86 процента, припомня АРД.

През 2023 г. инфлацията осезаемо намаля, на моменти падна под 40 на сто, преди поскъпването от миналото лято да доведе до поредното ѝ повишение. Наблюдателите смятат, че един от основните фактори за това са обявените от Ердоган по време на президентските избори мащабни програми, изискващи големи разходи.

След изборите турската Централна банка направи завой в паричната си политика. Дотогава Ердоган дълго се противеше на повишаванията на лихвите, изтъква АРД. След преизбирането си той назначи бившата банкерка от „Уолстрийт“ Хафизе Гайе Еркан за шефка на Централната банка, а либералния икономист Мехмет Шимшек - за министър на финансите. В няколко стъпки те увеличиха водещите лихви – последно през декември с 2,5 пункта до 42,5 процента.

Експертите се опасяват, че след неочаквано голямото увеличение на минималната работна заплата ще се стигне до нова инфлационна вълна. "Цените ще се повишат с най-малко 25-30 процента", прогнозират от Съюза на производителите на обувки в Турция.

Министърът на труда Ведат Ъшъкхан обяви, че през 2024 година минималните месечни заплати ще стигнат 17 002 лири, което се равнява на 519 евро. Нарастването е с 49 процента спрямо нивата от юли, а спрямо нивото от януари 2023 година е двойно. Близо седем милиона турци ще получават новите по-високи минимални заплати.

Заради високата инфлация и слабостта на лирата през последните две години правителството беше принудено да актуализира минималната работна заплата на всеки шест месеца. Работодателите получават подкрепа, за да компенсират разходите си, но тя не е достатъчно голяма, твърдят от бизнеса.

Повишените минимални заплати ще се отразят значително на инфлацията, казва пред АРД икономист, пожелал анонимност. Нивото на инфлацията може да достигне 70% в първото полугодие на 2024 година. Но дори увеличените доходи ще бъдат "изядени" от инфлацията, ако в средата на годината не се въведат нови увеличения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

инфлация

Още по темата