Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цените на жилищата в София зациклят

Средно за 1550 евро на квадратен метър се сключват сделките в столицата

Илияна Кирилова

Ръстът на цените на жилищата в София се забавя като през третото тримесечие повишението е под 6% на годишна база. До края на 2023 г. не се очакват сериозни промени на жилищния пазар и той ще остане спокоен, но с отлична пазарна активност.

Това обявиха от една от водещите агенции за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES.

„В допълнение на стабилизирането на цените и задържането им на достигнатите нива, пазарът беше подкрепен от все още ниските лихвени проценти по ипотечните кредити. Те останаха без съществено изменение през тази година, което окуражи купувачите на собствен дом“, отбеляза Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на компанията.

Средната цена на закупените през третото тримесечие жилища в София на база на реални сделки на BULGARIAN PROPERTIES е 1 550 евро/кв.м. – много сходнa с нивата от края на 2022 г.  От агенцията отбелязват още, че средната обща цена на закупените апартаменти е 137 700 евро.

Тези стойности съществено се различават от обявите на предлаганите апартаменти в столицата, където офертите на продавачите са масово за над 2000 евро за квадратен метър. Вероятно продавачите са склонни на отстъпки и сделки се сключват на по-ниски нива.

СРЕДНИ ЦЕНИ НА ЖИЛИЩАТА В СОФИЯ (евро на кв.м)

Източник: BULGARIAN PROPERTIES

Най-търсените квартали


Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите, като най-често се купуват жилища на зелено. Затова през третото тримесечие на годината най-голямо е търсенето в кварталите с мащабна строителна дейност - широкият център на столицата, както и кварталите Банишора и Малинова долина.

С развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите Овча купел и Карпузица (Княжево), посочват от агенцията. Докато районите на Младост и Полигона са предпочитани от млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и Бизнес Парк София.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2023 г.
на база реално сключени сделки са:

• Банишора - 1 512 евро/кв.м.
• Малинова долина - 1 360 евро/кв.м.
• Овча купел 2 – 1 310 евро/кв.м.

Най-скъпо са се продавали жилищата в центъра, Иван Вазов и Лозенец – около 3 000 евро/кв.м.

Най-много се купуват двустайни апартаменти - 54% от реализираните от агенцията сделки, тристайните са с дял от 37%.  Само 7% са закупените жилища са с 3 спални. 

Средната площ на закупените апартаменти е 90 кв.м. Това потвърждава тенденцията от началото на годината за завръщане на купувачите на собствен дом, които търсят по-просторни апартаменти, отбелязват от агенцията.

Въпреки активното кредитиране сделките с имоти в София продължават да отбелязват спад пето поредно тримесечие. За третото тримесечие той е 5%, посочват от BULGARIAN PROPERTIES на база на данните на Агенцията по вписванията. През 3-тото тримесечие по официални данни са вписани 7001 сделки при 7402 през 2022 г. и 8732 през 2021 г. Този спад е изцяло формиран от по-малко покупко-продажби на жилища старо строителство.

Достъпност на жилищата в София

По-бързото нарастване на доходите в столицата подобрява коефициента на достъпност на жилищата, посочват от BULGARIAN PROPERTIES. В средата на 2023 г. този коефициент е спаднал до 1.1.  при средната работна заплата в София от 2 697 лв. Това означава, че за закупуване на 1 кв.м. жилищна площ в София в средата на тази година са били нужни около 1.1 средни месечни софийски заплати.

За сравнение, през 2008 г. (в предходния пик на пазара) са били нужни 3.4 заплати за същата площ.

Още по темата