Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цената на "Гражданска отговорност" падна драстично

За няколко седмици задължителната застраховка поевтиня от средно 240 лв. на 180 лв.

21 Февр. 2023ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Драстично намаление на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" се наблюдава през последните дни при някои застрахователни компании.

По данни на брокери от Нова година много от застрахователите са свалили леко тарифите си, но най-съществено това се забелязва от седмица насам за две компании - "Лев инс" и "Бул инс". При тях цените на застраховката в момента са паднали под 200 лв. - доста под средното ниво за пазара от около 240-250 лв.

Поевтиняването на "Гражданска отговорност” при двете компании важи както за преподписване на договори без инциденти с ПТП, където се предлагат 20-30% отстъпка, така и за нови клиенти, посочват брокери. Това показват и електронните калкулатори, които някои застрахователни посредници предлагат. При попълване на данни за колата и за собственика се виждат фрапантни разлики в цените на задължителната застраховка - от 180 лв. до 300 лв. за леките автомобили.

Поевтиняването на ГО се случва на фона на прогнозите, че тази година цената й ще се вдига, за да се догонят нивата отпреди ковид пандемията. Заради ограниченията за пътуване и работа по време на коронавируса през 2020 и 2021 г., застрахователите масово намалиха тарифите си. "Цената на "Гражданска отговорност" плавно ще нараства през 2023 г. При тази инфлация няма как да очакваме намаляване на цената на "Гражданска отговорност", както и на другата автомобилна застраховка - "Каско". В последната година силно поскъпнаха резервните части за автомобилите, както и ремонтът, а това води до повишаване на обезщетенията, които застрахователите и Гаранционния фонд заплащат при ПТП", коментира през декември председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев. 

Припомняме, че през 2019 г. средната премия за ГО бе 260-270 лв., а впоследствие падна до 240 лв.

 

РЕАКЦИЯ

Заради този исторически срив на цената на "Гражданска отговорност" има реална опасност от фалити и от сътресения в цялата финансова система, се посочва в сигнал на будна гражданка, разпратен до медиите. В него се отбелязва, че тонът бил зададен от "Лев инс" в края на януари и заради силната конкуренция на този пазар той е бил последван и от други компании. "Такова драстично падане на цените само на пръв поглед е добро за потребителите като се има предвид, че щетата по една полица може да надхвърли стотици, дори милиони левове. Част от застрахователите изпитват сериозни проблеми със своята ликвидност и са принудени на крайни действия, за да оцелеят. Кризата в застраховането набира огромна сила", се посочва в сигнала.

"Сега" потърси мнението на Комисията за финансов надзор. Оттам отговориха, че цената на застраховките е самостоятелно решение на всеки застраховател и КФН не може превантивно да се намесва. Комисията обаче регулярно надзирава дали застрахователните премии съответстват на очакванията за плащане и за формиране на резерви по съответната застраховка. "По отношение на наблюдаваното намаляване на премиите по застраховка „Гражданска отговорност" се извършва ежедневен анализ на отчетените от застрахователите данни относно тяхната достатъчност. В случай, че премиите са достатъчни по размер, то тяхното намаляване може да се счита за резултат от ефективната ценова конкуренция на пазара в полза на потребителите", посочиха от КФН. В същото време регулаторът уверява, че е засилил надзора и при необходимост ще приложи принудителни административни мерки спрямо тези застрахователи, които нарушават изискванията за достатъчност съгласно Кодекса за застраховането.

От "Лев инс" обясниха за "Сега", че причината за сериозното поевтиняване на "Гражданска отговорност" е въведен вътрешен модел „бонус-малус” в дружеството, който позволявал добрите шофьори да бъдат стимулирани с бонус от премията.

Още по темата