Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бойко Борисов пак затвори нехранителните хипермаркети

Премиерът отмени по спешност облекченията за магазините след ултиматум на разгневените ресторантьори

25 Март 2021Обновена
Илияна Кирилова
Лъчезар Борисов

Заповедта за пълно затваряне на големите магазини за нехранителни стоки бе променена два пъти само в рамките на няколко часа. 

Първо министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че голяма част от търговските обекти ще могат да отворят врати, но при известни ограничения и стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Той уточни, че е подписал новите указания за работа след съгласуване със здравния министър. 

В късния следобед обаче премиерът Бойко Борисов се разпореди еднолично и Лъчезар Борисов се видя принуден да отмени собствените си указания за частично отваряне на големите търговски обекти за нехранителни стоки.

"Соломоновското" решение на Борисов е обосновано така: "с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021 г."

Истината е всъщност, че премиерът побърза да потуши задаващия се бунт на ресторантьорите само седмица преди изборите. Заведенията бяха принудени да затворят и собствениците и служителите им буквално се вбесиха от направеното изключение за търговските обекти.

"Правите ни на тотални балъци!", възмутиха се от Сдружението на заведенията в България  и Българската асоциация на заведенията в отворено писмо до правителството и преди всичко до здравния министър, когото обвиняват в дискриминационно отношение към тях.

"Вече не може да се скриете зад медицинската логика. Зад това решение прозират големите чужди корпоративни интереси за сметка на малкия и среден семеен български бизнес!", пишат двете сдружения по повод разхлабването на мерките за работа на големите търговски обекти, докато ресторанти, кафенета и барове остават затворени.

Двете обединения на ресторантьорите поставиха ултиматум: "или незабавно отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси, като тези с площ над 300 квадратни метра да работят при условията на големите магазини  (с ограничаване на търговските си пространства до 300 кв. м, и възобновяване на работата на заведенията на открито), или затваряне на всичко и изплащане на адекватни компенсации". 

"Популистки, половинчати и предизборни решения управляват пандемията! Съберете си акъла и покажете капацитет за взимане на правилните решения, господа", обръщат се към правителството ресторантьорите.

Както "Сега" вече писа, след въвеждането на локдауна от 22 март много търговски вериги, например хипермаркети за строителни материали, дрехи, спортни стоки, намериха начин да продължат да обслужват клиентите си - чрез временно преграждане и свиване на площите на магазините до под 300 кв. метра,  чрез изнасяне на част от стоката на базари на открито, чрез смесена търговия на принципа "избирате в интернет или по телефона, плащате и получавате покупката на място пред магазина".

Бизнесът винаги намира начини да оцелява - въпреки всички трудности, които държавата и природните бедствия му създават.

Сутринта по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на икономиката обяви, че мерките се облекчават и посочи как :

 -  Самостоятелните магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, за които има директен достъп от улицата, могат да продължат своята дейност при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

- Магазините с търговска площ над 300 кв. м могат да продължат да работят с клиенти, като обособят търговска площ до 300 кв метра с преградни стени, ленти, щандове.

- Извън търговските обекти на открити площи ще може да се извършва търговска дейност също при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Търговците реагираха светкавично. Веригата "Практис" например веднага пусна информация на сайта си, че отцепва 300 кв. м в магазините си, за да може клиентите да разглеждат и пазаруват на място, а не само онлайн.  Освен това компанията обяви промоция - че за купени в хипермаркетите стоки над 100 лева осигурява безплатен транспорт в рамките на същия град.

 

Но часове след брифинга и след "протеста" на ресторантьорите, които се възмутиха от облекченията за големите магазини, премиерът Борисов обяви, че реверанси няма да има за никой бранш и че всички ще трябва да изтърпят 10-дневното "заключване", което според заповедта на здравния министър е до 31 март. 

Още по темата