Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хипермаркети намериха начин да заобикалят локдауна

Бриколаж отвори базар" на открито, Декатлон обслужва с тротинетки, широко се прилага моделът "купи онлайн - вземи пред магазина"

Ребека Борисова
Търговията оцелява, като се изнася на паркингите по време на "заключването" на магазините.

Бизнесът винаги намира начини да оцелява - въпреки всички трудности, които държавата и природните бедствия му създават. Това се вижда и в първите дни на въведения на 22 март пореден локдаун, според който всички заведения, както и всички обекти за търговия с нехранителни стоки с площ над 300 кв. метра, трябва да затворят за 10 дни. Много от известните търговски вериги преминаха към  "хибриден" режим, който им позволява да работят поне частично, без да нарушават заповедта на здравния министър.

Mr.Bricolage обяви още миналата седмица, че до 31 март въвежда временна организация на работа. Самите магазини са затворени, но на паркингите пред тях са разкрити "външни базари", на които са изнесени градински стоки, строителни материали, инструменти и други "стоки от първа необходимост". Отделно клиентите имат опцията да си изберат артикули от сайта, да ги поръчат онлайн или по телефона, а после да си получат доставката на посочен от тях адрес или на паркинга пред избрания магазин. Купувачите, които идват да вземат поръчаната стока или да разглеждат изложените пред магазина стоки, са длъжни да носят маски и да спазват безопасно отстояние от другите клиенти и от продавачите, подчертават в съобщение на сайта си от Mr.Bricolage.

Подобна организация на работа прилагат и в други хипермаркети за строителни материали, мебели и битови стоки в цялата страна. 

"Практикер" приема поръчки онлайн и организира доставки на адрес, а успоредно с това служители на веригата са на линия пред портите за консултации на клиенти и за предаване на стоки, поръчани през сайта или по телефона.

"Хоуммакс" в Пловдив е разположил пред единия вход шатра с няколко компютъра и персонал, който приема поръчки на място, като ги оформя в онлайн заявки. На другия вход-изход купувачът си получава стоката, съобщава "Трафикнюз". Репортер на сайта разказва още, че в спортния магазин "Декатлон"  обслужват с тротинетки - на влизане в магазина е отцепено малко пространство, където клиентът може да направи своите заявки, продавачът "яхва" тротинетката, сърфира между рафтовете и доставя стоките в клиентската зона, където се прави плащането.

Една от големите вериги за търговия с дрехи втора употреба затвори най-големите си обекти, но някои от магазините "свиха" площта си под допустимите 300 кв. метра чрез временни преустройства - с преместване на щендери и прегради, така че да отговарят да условието за работа.   

Точно преди заповедта на здравния министър за поредно "заключване" имаше оживени коментари, че най-вероятно и веригата "Джъмбо" ще заобиколи ограниченията, тъй като има регистрация за търговия с храни. Веригата обаче опроверга тези очаквания и сложи ключ на магазините си в цялата страна. 

За пореден път са затворени и магазините за нехранителни стоки в моловете.

Множат се обаче коментарите, че при по-малко работещи магазини повече хора се струпват в тях и на практика рискът от заразяване остава висок. Факт е, че още в първите дни на новия локдаун се появиха позабравените опашки пред супермаркети - охраната пропуска по групи, за да се избегне концентрацията на купувачи вътре. Немалко експерти смятат, че затварянето само на заведенията и училищата щеше да има отличен ефект срещу разпространяването на коронавируса. 

 

Не разрешиха строителството на нови лифтове в ски зона БанскоМеждувременно все повече заведения се ориентират към онлайн поръчки и доставки на храна и напитки за вкъщи и офиса като алтернатива на пълното затваряне. Концесионерът на ски зоната в Банско дори рекламира работещите по този начин ресторанти, чайни и механи - не само край пистите, но и в целия курортен град. 

"Отворени са следните заведения, които издават храна и напитки на шубер (take away): Бла Бла, Бъчвите, 180, Етно, както и алпийските барове на Шилигарника и Бъндеришка поляна. Навсякъде са разположени указателни табели и дезинфектанти. Хотелите работят, макар и с ограничен капацитет, а храната се доставя до стаите. В курорта работят много ресторанти и механи, които доставят по домовете или предават ястията на шубер", се посочва в съобщение на фирмата "Юлен" до медиите.

Още по темата