Медия без
политическа реклама

Австрия блокира неваксинираните от утре

Настъпващата вълна ще засенчи всички предишни, заяви премиерът на Саксония

14 Ноем. 2021
БГНЕС
В Австрия вече ще приемат само сертификат за ваксинация или преболедуване в последните 6 месеца.

От утре, 15 ноември, Австрия въвежда практически локдаун за хора, които не са ваксинирани срещу коронавирус или с валиден сертификат за преболедуване. Възможността да се ползва тест за антитела или бърз антигенен тест отпадна. 

Неваксинираните ще могат да напускат къщата само за пазаруване в супермаркета, аптеката, за работа или за разходка. Още от 8 ноември те не могат да посещават ресторанти, барове, кафенета, салони за красота, кина, театри, фитнес центрове, нито да се настаняват в хотели. 

"Четвъртата вълна ни застигна с пълна сила. Днес решихме, че от утре, от понеделник, в Австрия ще бъде в сила блокиране за неваксинираните. Това означава ограничение за напускане на къщата за хора над 12 години. Ще бъде възможно да се излиза от жилището само в изключителни случаи", заяви канцлерът Александер Шаленберг.

Засега този локдаун се въвежда за 10 дни и ще обхване около една трета от населението. Ваксинирани в Австрия са 65% - много повече от Източна Европа, но далеч под средния в Западна. Третата най-голяма партия, Австрийската партия на свободата, е сред открито насърчаващите скептицизма към ваксините.

 

Германия се подготвя за връщане на работата от вкъщи съгласно проектозакон, цитиран от АФП, с който страната се опитва да се справи с безпрецедентната вълна от случаи на коронавирус. Инфекциите и смъртните случаи се покачват рязко от средата на октомври насам, като се обвинява нивото на ваксинация в Германия, което е 67%.

По данни на Института "Роберт Кох" в неделя регистрираната заболеваемост от коронавирус в най-населената европейска държава достигна нов връх - 289 случая на 100 000 души. "Настъпващата вълна ще засенчи всички предишни", заяви пред „Билд ам Зонтаг“ премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер, чийто регион в момента е сред най-засегнатите. Според проектоплана работодателите в Германия ще бъдат принудени да предлагат възможност за работа от дома при липса на "непреодолима бизнес причина" да се ходи в офиса. От всеки, който идва на работа, ще се изисква също така да докаже, че е защитен от вируса или че тестът му е отрицателен.

Германското правителство също така разработва планове за ограничаване на достъпа до определени събития само до лица, които са били ваксинирани, възстановили са се от коронавирусна инфекция и могат да представят отрицателен тест. Новият пакет от мерки се изготвя в тясно сътрудничество с партиите, които се стремят да сформират следващия кабинет - социалдемократите, зелените и либералната СвДП.

 

15 демонстранти бяха арестувани в Нидерландия, където протестираха срещу частичното възвръщане на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Стигнало се е до сблъсъци между протестиращи и полиция в северния град Леуварден. 

В петък нидерландският премиер Марк Рюте обяви най-малко три седмици на мерки за затваряне на ресторанти, магазини и спортни събития, за да се ограничи рекордният скок на заразяване с коронавирус. Според новите нареждания баровете, ресторантите, кафенетата и супермаркетите трябва да затварят в 20:00 ч., а магазините, които не продават продукти от първа необходимости - в 18:00 ч.

На всички е препоръчано да работят от вкъщи, ако това е възможно, а в домовете ще бъдат допускани не повече от четирима гости. Обществените мероприятия ще бъдат преустановени, а футболните мачове, включително домакинският квалификационен мач за Световното първенство по футбол на Нидерландия с Норвегия следващата седмица, трябва да се играят при закрити врати. Училищата обаче ще останат отворени, а хората ще могат да напускат домовете си без ограничения.

 

В Австралия жена стана милионерка, след като страната организира лотария за ваксинирани. Джоан Джу имаше късмета да спечели награда в размер на почти 650 000 евро, или един милион австралийски долара. Право на участие в лотарията имаха всички пълнолетни ваксинирани граждани, т.е. три милиона австралийци. Парите за наградния фонд бяха осигурени от група филантропи и компании. 

Парите ще й позволят да види семейството си отново: Джу е родом от Китай, където все още живеят най-близките й хора. Тя ще похарчи част от наградата за тях, съобщава Скай нюз. 

Лотарията е част от кампания на стойност 4.1 милиона долара. За да увеличат имунизацията, много австралийски щати все пак са въвели правила, които правят ваксинацията задължителна за определени дейности, влизане в определени съоръжения и работни места. Миналата седмица Австралия отвори своите граници за първи път от началото на пандемията през март 2019 г., но само за ваксинирани граждани от страни с висок процент на ваксинация.

 

Още по темата