Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов пак направи завой и вече не бърза с еврото

Лупингът на премиера предизвика остри реакции на финансисти и политици

18 Февр. 2020Обновена

Винаги съм казвал, че за да върви България напред, институциите трябва да си говорят и да имат добри отношения. Затова по време на честванията на 30-годишнината от учредяването на КНСБ отидох да поздравя президента Радев. Добрият ни диалог и съвместната ни работа са важни за българските граждани. Добронамерен съм и никога не нарушавам добрия тон.

Posted by Boyko Borissov on Monday, February 17, 2020

България може да забави своeтo кандидатстване за приемане на еврото на фона на опасенията, че подготвителните стъпки биха могли да застрашат дългогодишния фиксиран курс към общата валута. Това заяви премиерът Бойко Борисов снощи.

България планираше да се присъедини към ERM-2 - механизъм, който действа като предходната зала на еврото преди пълноправното членство - до края на април. В парламента дори бяха внесени необходимите законови промени, но те предизвикаха скандал, защото не бяха подложени на обществена дискусия, а бяха “напъхани” в преходни и заключителни разпоредби на съвсем различен закон. В резултат парламентът прие законодателство, задължаващо правителството да го направи само при съществуващия валутен курс.

В понеделник премиерът Бойко Борисов даде заден за сроковете за влизане в еврозоната. Според него, е нужно повече време на фона на опасенията, че други държави членки и Европейската централна банка може да се стремят да изместят фиксирания курс лев/евро. Много българи се противопоставят на присъединяването към еврозоната, като се притесняват, че компаниите ще използват промяната, за да повишат цените на своите стоки.

„Длъжен съм да забавя темпото и само когато убедим всички, че това е добре, ще продължим напред“, заяви Борисов в  София, без изрично да отхвърля целевата дата за влизане в ERM-II. Докато няма абсолютен консенсус по темата за еврото, няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната", обяви Борисов. “За да настигнем по-богатите си европейски партньори, трябва доходите да се вдигнат 3-4 пъти. Имаме 58 млрд. лева износ, рекордно ниво, това значи, че работниците и синдикатите са работили толкова добре, че изнасяме повече отколкото внасяме. Няма държава, въвела еврото, която да е станала по-зле. Минимум 10-15 години трябва да има преходен период, през това време да имаме страхотни иновативни предприятия. За да не стане пак да се нападаме, ще направим "Зелен съвет", каним президентството, синдикати, опозиция. На него без да има консенсус няма да предприемаме и "Зелената сделка", обяви премиерът. 

Той риторично попита дали с коалиционните си партньори управляващите имат право да заложат на еврото без цялото общество да е убедено, че това е правилно. "Аз съм убеден че е правилно, но хората се страхуват. Затова – докато няма абсолютен консенсус, няма  да насилваме влизането в чакалнята", обяви Борисов.

"Референдум за еврото е референдум за излизането ни от ЕС. Даваме сигнал на инвеститори и партньори, че не знаем какво правим". Така финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите коментира пред БНР заявеното от премиер Бойко Борисов, че само при пълен консенсус България ще влезе в чакалнята на еврозоната.  И изрази надежда това да е временно залитане на министър-председателя.

Според Дацов е възможно правителството да е получило информация, че партньорите ни не са съгласни да ни пуснат в чакалнята на еврозоната и едва ли присъединяването ни ще стане в обозримо бъдеще. "А премиерът се възползва, за да се представи като човек, който се съобразява с мнението на другите и забавя процесът, защото има неувереност. Но това е неуспех и за премиера, и за правителството", каза Дацов. Не може да има референдум за въвеждането на еврото, защото това е част от договора на България за влизане в Европейския съюз, категорично заяви той.

Дацов коментира, че смешно звучат думите на Стив Ханке, че България ще последва съдбата на Гърция:  "Там не е виновно еврото, а виновник беше правителството на Гърция, което следваше неразумна политика на трупане на дългове и разходване на публичните разходи". 

"Надявам се това говорене да е един блъф и в края на април правителството да излезе със съобщение, че България влиза в ERM2", каза в заключение финансистът.

"Има ли пилот в самолета?", този въпрос зададе "Демократична България". Според партията "премиерът или изпитва страх от нещо, или иска да прикрие неспособността на правителството да осъществи реален напредък по този ключов за България и българите приоритет".                           

От "Демократична България" твърдят, че заради смущаващия начин, по който се появи промяната в Закона за БНБ, с която от датата на влизането ни в чакалнята на еврозоната се отвързва фиксирания курс на лева към еврото, над 1 милиард левове са били обменени в евро в банки и обменни бюра през последните седмици. "С това безотговорно и непростимо изказване Борисов само ще засили паниката, за която друг виновен няма да има. Тези действия  представляват естествено продължение на руската хибридна атака спрямо еврото в България", смятат от "Демократична България". 

"Всички сме наясно, че пълен консенсус по тази тема е невъзможен. Значи ли това, че според Борисов никога няма да влезем в Банковия съюз? И чии интереси обслужва това? Очевидно на провалилите се на стрестестовете банки, които имат проблеми с осигуряването на нужния им капитал преди влизането в ЕРМ2, коментират още от партията.                                                      

"За какъв консенсус за еврото говори премиерът? Трагичен анонс, който ще стане чудесен повод някои европейски държави да обявят, че България няма нужда да се интегрира в Еврозоната, защото сама не иска и не е готова политически", коментира и финансистът Никола Янков. Целият коментар на Янков четете тук.

Още по темата