Quantcast
БНБ пуска нова сребърна монета "Голям гмурец" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

БНБ пуска нова сребърна монета "Голям гмурец"

2 761
 БНБ

От днес Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Голям гмурец“ от серията „Природно разнообразие в Република България“, съобщиха от институцията.

Цената на монетата е 108 (сто и осем) лева, а номиналната й стойност - 10 лв. Тиражът е от 5000 бройки, а художественият проект - на Иван Тодоров и Тодор Тодоров. В последните години тези събития привличат огромен интерес и дълги опашки пред централата на БНБ.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

В периода от 19 до 21 септември 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. След този период възпоменателната монета „Голям гмурец“ ще се продава без ограничения. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Голям гмурец“, емисия 2022 г. е публикуван тук.

Още

ЦИК няма да изисква воден знак в машинните бюлетини

12.01.2023

477
БНБ пак вдигна основния лихвен процент

30.12.2022

6326
В БНБ нямали хартия за машинно гласуване

15.12.2022

3547