Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнесът недоволен, че трябва да докладва в НАП всички командировъчни

В бюджетната комисия спешно коригират набързо гласувана данъчна промяна

13 Дек. 2022
Илияна Димитрова

Депутатите от бюджетната комисия в парламента спешно поправят набързо приета между първо и второ четене нова разпоредба в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, чието прилагане ще създаде огромни бюрократични трудности.

Става дума за задължението всички платци на суми към физически лица да ги докладват пред НАП дори и за тях да не се дължи данък. Такива са доходите от хазарт и рента, а също така и командировъчните, които работодателите изплащат на служителите си. Банките също ще трябва да декларират какви лихви са изплащали на клиентите си, въпреки, че от тази година бе премахнат данъка върху лихвите от спестяванията.

Поправката в данъчния закон е по предложение на Министерство на финансите. То бе направено в последния момент по време на второто четене в бюджетната комисия миналата седмица, като депутатът Кирил Ананиев припозна това предложение и го вкара от свое име.

Идеята за новата разпоредба е да се отсеят лицата, които действително нямат никакви доходи, за да може по-прецизно да се определи кой от какво социално подпомагане има нужда, а също да се използва и при определянето на енергийно бедните, обясниха от МФ. Освен това информацията в НАП за всички доходи на хората ще позволява бързо да се прави проверка кой откъде има доходи и как е придобил имуществото си“, обясни преди седмица Людмила Петкова, зам.-министър на финансите. НАП иска да води отчетност дори за социалните помощи, детските добавки и пенсиите на хората, като ще си набавя тази информация автоматично от общините и службите на НОИ и на социалното подпомагане.

Въпреки резервите на някои депутати към новата разпоредба, тя бе подкрепена в бюджетна комисия преди седмица. На днешното си заседание обаче комисията реши да създаде работна група, която да изработи нов механизъм за набавяне на исканата от НАП информация за доходите.

"Подкрепяме НАП да събира информация за необлагаемите доходи. Подкрепяме и тезата, че социалната политика трябва да е по-фокусирана, а не насочена към милиони българи. Промяната обаче не трябва да носи прекомерна бюрократична тежест", посочи депутатът от ДБ Мартин Димитров. Той обясни, че в комисията са постъпили възражения от работодателските организации срещу огромната административна тежест, която ще се стовари върху фирмите, защото всяка една сума за командировка трябва да се докладват пред НАП на кого е дадена.

Освен това не е ясно как тотото ще декларира пред НАП всяка печалба. Защото ако данъчната промяна бъде гласувана в пленарна зала, човек, когато спечели четворка от тотото, ще трябва да представи документ за самоличност, за да си получи парите. Това ще важи и за всички останали хазартни оператори.

Тази седмица предстои промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица да се гледат окончателно в пленарна зала.

В момента в данъчните декларации има специално приложение, в които по желание данъкоплатците може да попълнят необлагаемите си доходи, както и всякакви суми, които са получили през годината, въпреки че върху тях не се дължи данък. От МФ уверяват, че НАП ще направи възможно хората да проверяват онлайн какви необлагаеми доходи е декларирано, че са им изплатени.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?