Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнесът е недоволен от заявената държавна помощ за скъпия ток

28 Септ. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Бизнесът не е доволен от обявената в понеделник от служебния кабинет държавна подкрепа след драстичното вдигане на цените на тока през последните месеци.

"Неоправдани и половинчати", нарече представените мерки заместник-председателят на АИКБ Румен Радев.

Служебното правителство предложи компенсация от 50 лв. за мегаватчас на фирмите, които купуват ток от свободния пазар, в срок от 6 месеца. Само че тази помощ може да се даде най-рано през декември, когато избраното ново Народно събрание позволи правителството да разпредели част от дивидента на държавните енергийни фирми към фирмите. Ако и тогава това не може да се случи, бизнесът ще получи помощи едва от началото на 2022 г., когато те бъдат разписани със закона за бюджет 2022 г.

„Компенсацията за бизнеса, който е на свободния пазар на ток, е като приказката кога бащата ще купи ново колело на сина си", коментира Радев пред БНР. (Отговорът е: ще му купи, ама друг път - бел.ред.)

Според Радев има напълно законови възможности дивидентът от АЕЦ „Козлодуй“ да се разпредели предварително и с едно постановление на Министерски съвет излишъкът да бъде разпределен. "Този механизъм е в състояние да стартира още от 1 октомври, а не да чакаме декември евентуално да получим компенсации за изминалите месеци“, коментира Радев. Според него е илюзорно да се смята, че дори и през декември фирмите ще може да получат помощи.

Радев няма обяснение и защо служебният кабинет е готов да отпусне само 50 лева компенсация за мегават час. АИКБ показа тези дни със свои разчети, че през последните два месеца цената на тока за бизнеса е средно със 140 лв. над прогнозната цена на КЕВР от 119 лв.  Работодателските организации поискаха държавата да ги компенсира с половината от този свръхразход - т.е. със 70 лв. на мегават час, като необходимата сума от 840 млн. лв. може да се вземе от свръхпечалбата, която АЕЦ "Козлодуй" реализира заради това рекордно поскъпване на електроенергията.

При ВиК дружествата разликата е още по-драстична - техните разходи са разчетени при 74 лв. за мегават час, а цената на тока вече е надхвърля 300 лв. на мегават час, посочи Радев. "Но дори и 50 лв. - пак са живителна глътка за бизнеса, стига да дойдат навреме",  смята той.

"Кризата изисква спешност, не може икономиката да бъде компенсирана постфактум", коментира пред БНР и Соня Кадиева, председател на Асоциация "Свободен енергиен пазар". Според нея определената сума от 50 лв. за мегават час значително изостава от скока на цената на електроенергията през последните два месеца и очакването поскъпването да продължи. 

"Предложението за създаване на клирингова къща, няма никакво отношение към цената на тока. Подобна структура има значение за фючърсните сделки и други нови инструменти за търговия на борсата", смята още Кадиева.

Според нея не е добро решението държавната ТЕЦ "Марица изток" 2 да предлага по-малки количества ток на енергийната борса, така че и малките стопански потребители да купуват. "Цената на държавната ТЕЦ е 280 лв. за мегават час, докато стартовата цена на АЕЦ "Козлодуй" е 180 лв. Така малките фирми ще плащат двойно по-скъпа електроенергия, а големите ще купуват по-евтината от АЕЦ и отново ще изнасят", заяви Кадиева.

ПРИЗИВ

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова поиска компенсации и за общинските фирми заради повишената цена на тока. Става дума най-вече за столичния електротранспорт и за метрото.

Също така Фандъкова иска държавата да компенсира и „Топлофикация-София“ заради двойното поскъпване на цената на природния газ. 

„Разбира се, бизнесът трябва да бъде компенсиран, за да не се стига до рязко повишаване на цените на стоките за бита на гражданите, но в плана за енергийните компенсации трябва да се включат и общинските дружества, които осигуряват публични услуги, без които хората в града не могат. Има ли риск за парното в София да спре? Не, няма такъв риск. Проблемът е, че няма да може да изплаща задълженията си към „Булгаргаз“, затова алармираме“, каза тя.

Още по темата