Медия без
политическа реклама

Бензинът и дизелът ударно поскъпват

Според Българската петролна и газова асоциация пазарът на горива у нас дори "изостава" в цената

15 Авг. 2023МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Поскъпването на горивата се случва точно през най-активния период за отпуски и пътувания.

Цената на горивата трета поредна седмица вървят нагоре и най-масовият бензин А95 вече надхвърли 2.70 лв. за литър. От началото на седмицата средното ниво, на което го продават бензиностанциите, е 2.72 лв.

Прогнозите на експертите бяха, че тази цена ще бъде достигната към края на август, но явно търговците доста по-бързо калкулираха повишението на котировките на петрола на международните пазари. През миналата седмица фючърсите на сорта Брент, който е референтен за Европа, достигнаха 86.17 долара за барел, след като месец преди това се котираха на 70-75 долара. В момента има задържане, дори лек спад на цената на петрола, но това едва ли ще се отрази на цените на дребно на горивата у нас.

Припомняме, че в началото на август средната цена на бензин А95 бе все още под 2.60 лв. за литър, след като през юни и юли държеше средни нива от 2.55-2.56 лв. В момента само три от веригите бензиностанции предлагат най-масовия бензин на цени от 2.64 до 2.69 - "Круиз", "ЛУКойл" и "Dieselor", показват данни на платформата Фуело. При всички останали вериги го продават над 2.70 лв. като някои търговци като "Петрол", "Шел" и "OMV" го предлагат за 2.75 лв. за литър.

Дизелът също трайно и полека върви нагоре, след ниските ценови юлски стойности от 2.45 лв. за литър. В момента цените са средно 2.69 лв. за литър. Така само за месец това гориво е поскъпнало с 24 стотинки.

Поскъпването на дизела е сериозно, тъй сега е сезонът на пътуванията и търсенето му се увеличава. Освен това, дизелът е горивото, което се използва за превоз на стоки, посочиха от Българската петролна и газова асоциация. От асоциацията коментират, че българският пазар доскоро е бил с много атрактивни цени, но той се ръководи изцяло от международните пазари. Пазарът на горива в България дори в момента "изостава" в цената. Затова през следващите седмици, а и след края на туристическия сезон, се очаква най-масовите горива по бензиностанциите да продължат леко да поскъпват.

От бранша обаче не смятат, че ще се надхвърлят нива от 3 лева за литър.

"За да стигнем цени от 3 лв., трябва барелът да стане 100 долара, няма такива индикации. Ако се случи толкова висока цена, други производители се намесват на пазара и цената ще падне", успокои Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Пропан бутанът също поскъпна с 24 ст. от началото на август, след като отново бе възстановен временно премахнатият акциз. В момента средната му цена е 1.13 лв. за литър.

С поскъпването на другите видове горива цената на пропан-бутана също ще се повишава, казаха от търговците.

Ключови думи:

бензин, дизел

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?