Медия без
политическа реклама

Асен Василев агитира американци да купят "Лукойл Нефтохим"

Във Вашингтон финансовият министър е уверил шефа на МВФ, че 2025-а остава целева година за еврото

МФ
Асен Василев и Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите, са обсъдили енергийни теми. 

От Министерството на финансите хвърлиха светлина върху посещението на Асен Василев във Вашингтон. 

 "Икономическото и енергийното сътрудничество със САЩ бяха акцент в ключови срещи на министър Василев", съобщи днес пресцентърът на МФ.

Финансовият ни министър е разговарял с Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите. Сред обсъжданите теми са били "възможностите за намаляване на зависимостта от руски газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия „Лукойл“.  Василев и Хохстийн са разговаряли за енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния.

Още преди месеци Асен Василев обяви, че руският собственик на петролната рафинерия в Бургас иска да продаде активите си в България. И не скри, че правителството прави всичко възможно да "улесни" "ЛУКойл" в това намерение, както и че се надява на западни инвеститори. Руската компания  потвърди, макар и с неохота, че наистина преосмисля оставането си в България, но подчерта, че не е упълномощавала трети лица да търсят купувачи и че тепърва ще си наеме консултанти за проучване и евентуална сделка.

Междувременно енергийни експерти предупредиха, че има риск за привидна продажба, чрез която "ЛУКойл" всъщност ще запази влиянието си на българския пазар. Те са категорични, че ще е по-добре новият инвеститор да е компания от САЩ или от страна от ЕС, отколкото от Казахстан или Азербайджан, които имат твърде крепки връзки с руските енергийни гиганти.

 

ОЩЕ СРЕЩИ
 

Българският министър на финансите е разговарял във вторник и със заместник-секретаря по финансите на САЩ Уоли Адейемо по "важни теми от икономическия дневен ред на Европа и САЩ и възможностите за взаимно сътрудничество  и подкрепа". В срещата са участвали още Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместник помощник-секретар за Европа и Евразия, посочват от МФ. 

 

Във Вашингтон Асен Василев е имал и среща с Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. Основата тема е била готовността на България за присъединяване към еврозоната.  

Финансовият министър е подчертал, че по нисък дълг - 22% спрямо БВП, България е втора в ЕС, бюджетният дефицит е под 3% и единственият числов критерий, който страната ни още не изпълнява, е инфлационният. Василев е запознал Кристалина Георгиева с мерките, предприети от правителството, за ограничаване на ръста на цените и е уверил, че целевата дата за въвеждане на еврото остава 1 януари 2025 г. 

 

Още по темата