Quantcast
АПИ се сети за аутобан между Дупница и Гюешево | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

АПИ се сети за аутобан между Дупница и Гюешево

Модифицират част от стара идея за АМ „Рила“, заобикаляща София от изток
8 256
 Илияна Кирилова

Във време на най-голям дефицит на средства за пътищата АПИ се пресети да възкреси в доста съкратен вариант стар проект за автомагистрала „Рила“.

Там са обявили обществена поръчка за обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план - парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево - Дупница". Обосновката е, че ще осигури комфортна връзка между Трансевропейски транспортен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски", по който е трасето на АМ „Струма", и границата с Република Северна Македония. Участъкът е част от основната ТЕN-Т мрежа. Очаква се магистралата да бъде около 62 км.

Преди повече от 3 петилетки в МРРБ имаха идея да се изгради автомагистрала „Рила“ започваща от разклона на Елешница на аутобана „Хемус“ и след това през „Тракия“ да продължи до Ихтиман, от там до Самоков и на запад до Дупница и Гюешево. Инж. Стефан Чайков, председател на ББК „Пътища“, поясни за „Сега“, че идеята за въпросната магистрала, свързваща на практика 3 аутобана („Хемус“, „Тракия“ и „Струма“) се е появила във връзка с проекта за „Супер Боровец“. Последният бе лансиран преиз 2004 г. по времето на кабинета на Симеон Сакскобурготски и предвиждаше изграждане на огромен зимен курорт.

Според идеята на АПИ сега, на първо време, ще се прави само къс аутобан между Дуппица и Гюешево и ще е дублираща част от републиканските пътища I-6 Гюешево - Кюстендил и II-62 Кюстендил - Дупница. С изпълнението на обществената поръчка във фаза идеен проект ще бъдат разгледани вариантни решения за реализиране на трасето между граничен пункт „Гюешево" и АМ „Струма", с проектна скорост 120 км/ч и габарит Г27, след което ще се пристъпи към провеждане на съответните екологични процедури. След произнасянето на компетентния орган по околна среда ще може да се премине към разработването на техническия проект за одобреното трасе, включително и проект за Подробен устройствен план.

Прогнозната стойност за изпълнение на обществената поръчка за проектиране е 3,1 млн. лв. без ДДС, а средствата са от бюджета на АПИ. Срокът за изработване на проекта е 150 календарни дни от датата на сключване на договора и включва само времето за проектиране. Приемането на офертите е до 15 септември 2022 г.

 

Още

До първи сняг пътищата остават без поддръжка

21.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

6851
Още почти 35 милиона наляха в бездънния инхаус на „Хемус“

17.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

16562
Двама мъже са задържани за купуване на гласове в Дупница

15.09.2022

Обновена

1762