Медия без
политическа реклама

Анулирани почивки и тази зима удариха ски курортите ни

Хотелиери протестират в Добринище срещу планове за застрояването на района около хижа "Гоце Делчев"

09 Яну. 2023Обновена
Заради топлото време в Боровец тези дни не може да разчитат на машините за сняг. Снимка БГНЕС
Заради топлото време в Боровец тези дни не може да разчитат на машините за сняг. Снимка БГНЕС

Зимните ни курорти Банско и Боровец и тази година се сблъскват с проблема "анулирани резервации". След ограниченията в пътуването заради COVID пандемията през зимата на 2021 и 2022 г., този път туристи се отказват от резервираните си почивки заради капризите на времето и по-точно липсата на сняг. Подобно е положението и в цяла Европа, където също няма добри условия за каране на ски.

Огромни тревни площи и оголени скали вместо сняг се виждат в някои от най-известните места за ски спорт в Европа.

Хотелиери от Банско и Боровец се жалват, че заради топлото време не може да се разчита на оръдията за изкуствен сняг, които създават покривка при температури под нулата. За да не губят клиенти, хотелиерите презаписват почивките на български и чуждестранни туристи за края на януари, февруари и дори март, за когато се очаква да има сняг.

В Банско се правят опити за заснежаване на писта "Томба", а фирмата концесионер на ски зоната е намалила цената на дневната лифт карта от 90 на 60 лева, докато истинската зима настъпи.

В Пампорово обаче засега удържат положението. Родопският ски курорт се оказва един от малкото в Европа с отворен ски център. В него работят 7 писти и 5 лифта. „Курортът е пълен и няма отменени резервации, като сме пълни и за този и следващия уикенд“, обяви пред TravelNews Таня Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД. Чужди туроператори са пренасочили чартъри от другите курорти към Пампорово - най-вече с британски и ирландски туристи.

Прогнозата е за застудяване в средата на януари, когато може да падне сняг и в допълнение да се пуснат оръдията за изкуствена покривка. Зимният туристически сезон тепърва предстои, казват от бранша.

ПРОТЕСТ

Хотелиери и жители на Добринище излязоха на протест тази сутрин в центъра на града. Те се обявиха против и решение на Общинския съвет да бъде дадена зелена светлина на застрояването на района около хижа "Гоце Делчев". 

Техните притеснения са свързани с това, че е възможно туристическият бизнес да се измести от курортното градче към хижата. Така много от собствениците на къщите за гости, хотелите и заведенията ще останат без доходи.

Теренът, в която е предвиден строежът, е на площ от 160 декара и формално е за ски съоръжения. “Зоната ще стане урбанизирана и всякакво строителство ще бъде възможно. Възможно дори да бъде построено малко градче, което да измести Добринище. От това ще загуби бизнесът в Добринище, малките хотели, магазинчетата", недоволстват местните. И настояват инвестицията да бъде в Добринище, за да продължи градчето да се развива.

Кметът на Добринище Петър Галчев ще реагира на взетото решение:"Има множество жалби до областния управител. Аз съм пуснал докладна до Общинския съвет да се преразгледа това решение. Сега хората започват да събират и подписка срещу това решение, за да може то да бъде преразгледано", заяви Галчев пред БНР.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ски-курорти, сняг, анулации