Медия без
политическа реклама

50% от българите са против въвеждането на еврото

Бизнесът обаче е оптимист, че единната валута ще се отрази положително на икономиката, показва проучване на "Алфа рисърч"

19 Дек. 2022
Pixabay

35% от българите по-скоро да одобряват въвеждането на еврото, а 50% са против. Това показва национално представително проучване на "Алфа рисърч", поръчано от Министерство на финансите за нагласата на хората за замяната лева с еврото, какво ги притеснява и какви са причините. 

За разлика от широката общественост, нагласите сред бизнеса са много по-позитивни. Почти 2/3 от анкетираните фирми подкрепят въвеждането на единната европейска валута, защото смятат, че това ще се отрази позитивно на икономиката на страната и на собствения им бизнес. Единната валута ще улесни търговията, ще даде по-голяма стабилност и предвидимост на банковия сектор, ще свали лихвите по кредитите, смята всеки втори предприемач.

"Недостатъчната информираност е основна причина за поляризираното отношение между гражданите и бизнеса към приемане на еврото", коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" при представянето на проучването, направено в периода 1-17 ноември.

Най-големите страхове на хората от еврото са от възможни измами и спекулативно надуване на цените от страна на търговците - такива притеснения имат почти 70% от гражданите. Въпреки това 1/3 от хората допускат, че проблемите ще са краткосрочни и преодолими и ако получат гаранции за тяхното решаване, биха променили негативните си нагласи към еврото. 

Най-песимистично настроени към еврото са възрастните хора, както и тези с по-ниско образование или от по-малките населени места. Докато хората с по-високи доходи и по-образованите са по-оптимистично настроени.

„На базата на това национално представително проучване ще започнем да работим за даване на отговори пред обществеността и бизнеса и ще се насочим към съвместна дейност с кметовете, защото те са най-близко до хората", обяви служебният финансов министър Росица Велкова. Предстои финансовото министерство да направи специален сайт за еврото, а същото така и да пусне безплатна телефонна линия, на която хората ще задават всички въпроси, които ги интересуват.

Една от причините за негативното отношение е невъзможността българите да пътуват в чужбина, за да видят предимствата на единната валута. Например 23% от пълнолетните българи никога не са били в страни от ЕС, а 77%  - много рядко. Само 30% са били поне веднъж в годината в чужбина. За разлика от тях предприемачите пътуват много повече - близо половината от анкетираните редовно пътуват в страни от ЕС.

Освен това голям процент от гражданите рядко са използвали евро - 44% например изобщо не са го използвали през последната година. Над 75% от възрастните хора и хората по селата заявяват, че по никакъв повод досега не са използвали евро. Само 10% от българите спестяват в евро, а 37% са извършвали банкови преводи в тази валута през последната година.

Въпреки че половината от гражданите се обявяват против еврото, доста по-голям процент - 60%, казват в същото време сравнително лесно ще се адаптират към него. Хората обаче искат да знаят на първо място кой ще следи и санкционира за измами, дали левът ще бъде фиксиран при сегашния курс към еврото и дали ще има такси при обмяна на левовете.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата