Медия без
политическа реклама

103 държави искат пари от МВФ, но България не е сред тях

Кристалина Георгиева похвали кабинета "Борисов", че се забърза към чакалнята за еврото

20 Апр. 2020

"Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Очакваме, че в 170 страни тази година доходите на хората ще се свият". Това коментира директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред български медии чрез видеовръзка от Вашингтон. 

Икономиката на България ще спадне с 4% през 2020 г., а година по-късно растежът ще бъде 6 на сто, прогнозира Георгиева. Тя похвали правителство за  досегашното справяне с коронакризата, но предупреди, че най-вероятно ще са необходими още мерки.

Към момента МВФ разполага с 1 трилион долара, което е 4 пъти повече спрямо средствата преди голямата финансова криза през 2008 г.  Вече 103 държави са се обърнали за помощ от фонда, като 21 от получените искания са одобрени в рекордно кратък срок. По думите на Георгиева България има много добра фискална позиция за заем от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от тази опция. 

България има достъп кредитната линия на фонда без условия, но не се е обръщала с искане, поясни шефът на МВФ.  Миналата седмица фондът одобри създаването на нов заемен инструмент - кредитна линия за предоставяне на краткосрочна ликвидност за страни, засегнати от коронакризата. 

Правителството взе много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната – това ще даде потенциално още една линия на защита на страната“, коментира Кристалина Георгиева. 

"България понася сериозни поражения от икономическите последици от епидемията. Икономиките в целия Европейски съюз, тоест голяма част от търговските партньори на България, драстично забавят ход, и веригите за доставки, в които страната ни участва, може да бъдат прекъснати. Това показва, че кризата е глобална и засяга всички. Може да се наложи да се направи и повече, не се колебайте, взимайте тези мерки навреме”, каза още Георгиева. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?