Медия без
политическа реклама

100% от тестваните каски за колоездене и скейтборд в ЕС са негодни

159 от 627 проверени нехранителни продукта през 2021 г. били изтеглени от пазара

06 Септ. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Негодни се оказали всички тествани през миналата година каски за колездене и скейтборд в ЕС. Това пише в годишен доклад на Европейската комисия за 2021 г.

В категорията „Лични предпазни средства“ e направено изпитване на модели каски за колоездачи и за ползватели на скейтборд или ролкови кънки. При тестването са били проверени свойствата за поглъщане енергията на удара, здравина, ефективност и странични/ ротационни изпитвания. Резултатите на изпитваните продукти са показали 100% неизправност, което според заключението на техническия експерт на комисията и органа за надзор на пазара означава, че тези каски представляват реален риск за безопасността на потребителите при високорискови пътни ситуации.

Общо 233 от 627-те изпитани продукта или почти всеки трети, за които са подадени сигнали през системата за бързо предупреждение на Европейския съюз за опасни нехранителни продукти Safety Gate, не отговарят на поне едно от изискванията, посочени в плановете за изпитване потребителя, 31 са били с висок, 25 - със среден и 123 - с нисък риск. На база изпитванията проверителите са изпратили 99 уведомления в Safety Gate за продуктите и са направени 73 искания към производителите да маркират продукта с подходящи предупреждения.

Според резултатите от изследванията, в петте категории “Играчки от уеб магазини извън ЕС”, “Електрически играчки”, “Шезлонги за малки деца и бебешки люлки”, “Електронни цигари и течности” и “Лични предпазни средства”, са направени 81 предписания за премахване на на продукта от онлайн пазара/уеб магазина, 66 предписания за изтегляне на продукта от пазара и 12 - за изземване на продукта и от крайните потребители. На практика това са 159 продукта, получили забрана да се продават в ЕС.

Продуктите, които се изтеглят от пазара, са на различна стойност в зависимост от вида им. Тяхната цена варира от 2 евро за запалки или течности и до около 300 евро за дрехи, легла и маси, столове и други изделия за грижи за деца. В почти всички случаи, когато има сигнал за опасни продукти, вносителите сами предприемат действия за незабавно изтегляне от пазара и уведомяване на потребителите, че подобно действие ще бъде направено. Вносителите уведомяват както дистрибуторите, разпространителите, така и крайните потребители и сами предприемат доброволни мерки за изтегляне от пазара дори при много малко съмнение, че дефектът може да крие риск за потребителите, информират от КЗП.

 

БЪРЗ ОБМЕН НА ДАННИ

От 2003 г. Safety Gate позволява бърз обмен на информация между държавите-членки на ЕС/ЕИП, Обединеното кралство (Северна Ирландия) и Европейската комисия относно опасни нехранителни продукти, представляващи риск за здравето и безопасността на потребителите. Целта на системата е да могат да бъдат предприети подходящи последващи действия и продуктите да бъдат премахнати от пазара. Системата има модерен и удобен за потребителя интерфейс за улесняване на процеса на уведомяване. Страниците са преведени на всички езици на ЕС (включително галски от 2022 г.), исландски и норвежки. Компаниите производители могат да използват бизнес частта на платформата - Business Gateway, за да информират националните власти бързо и ефективно относно опасенията за сигурността по отношение на продукт, който са пуснали на пазара.

 

ПРЕДИ 18 ГОДИНИ УЧАСТВАМЕ В ПРОЕКТ ЗА ШЛЕМОВЕ ЗА МОТОЦИКЛЕТИСТИ

През 2004 г. България, чрез МОН, се включи много активно в разработването на 4-годишния проект COST Action 357- „PROHELM: Accident Prevention Options with Motorcycle Helmets", написа до редакцията на „Сега“ проф. д-р Викенти Спасов от Военната академия „Г. С. Раковски“.

„В проекта се включиха повече от 20 европейски страни, включително и Израел. Бяха извършени много задълбочени проучвания и изследвания, свързани с конструирането, пресмятането, производството и изпитанията на каски за мотоциклетисти, велосипедисти и дори за такива за жокеи. Учудващо е, че тези резултати от проекта, които са напълно достъпни в архива на Европейската програма COST, не са ползвани от производителите, освен ако не са само китайски“, пише той.

Според него отговарящото за България образователно министерство не е популяризирало достатъчно резултатите от проектите по тази програма. Резултатите са налице. Проф. Спасов смята, че бюрократите в Брюксел трябва да се поразмърдат и да ползват архива на програмата COST (European Cooperation in Science and Technology).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата