Quantcast
Почина вокалистът на легендарната унгарска група "Омега" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Почина вокалистът на легендарната унгарска група "Омега"

Янош Кобор, прочул се с изпълнението на "Момичето с бисерните коси", си отиде след усложнение от COVID-19
4 629
 ЕПА/БГНЕС
Янош Кобор

На 78-годишна възраст почина вокалистът на унгарската рок група "Омега" Янош Кобор. Тя има легендарен статут в страната си, а в България бе известна най-вече с хита си "Gyöngyhajú lány" ("Момичето с бисерните коси"). Баладата от 1969 г. има многобройни кавъри, сред които най-популярен по света е този на "Скорпиънс" - White Dove. А има и най-популярен у нас - "Батальонът се строява" на поп фолк дуета "Южен вятър", известна първо като песен за войнишки изпращания, а по-късно и като любимото парче на бившия премиер Бойко Борисов.

Кобор е съосновател на "Омега" през 1962 г. и е единственият, който е неотменна част от групата през всичките години (без периода на прекъсване на дейност от 1987 до 1994 г.).

Членове на формацията дават началото на друга популярна унгарска група - "Локомотив ГТ". А през ноември м.г. се счита, че настъпва и официалният край на "Омега", след като в разстояние на няколко дни умират дългогодишните членове Ласло Бенкьо (кийборди) и Тамаш Михай (бас).

Самият Кобор умира от усложнения на COVID-19. Той бе заклет антиваксър и упорито отказваше да бъде имунизиран. Почит към прочутия унгарски музикант отдаде и премиерът на страната Виктор Орбан.

Още

Лена Бориславова закла прасе
Джордж Гершуин е най-богатият композитор в света

14.01.2022

2851
Върховният съд на САЩ спря задължителната ваксинация в предприятия

14.01.2022

3180