Медия без
политическа реклама

Неизвестен плати $103,5 млн. за Нобела на Дмитрий Муратов

Средствата ще бъдат предоставени в помощ на украинските деца бежанци

21 Юни 2022Обновена
Момент от търга за почетния медал.
ЕРА/БГНЕС
Момент от търга за почетния медал.

Медалът, който руският журналист Дмитрий Муратов получи заедно с Нобеловата награда за мир през 2021 г., беше продаден на търг от американската аукционна къща Heritage Auctions за 103,5 милиона долара при стартова цена 700 000 долара. Това съобщиха организаторите на търга на своя сайт.

Преди началото на наддаването главният редактор на „Новая газета“ отново е бил запитан дали е готов да се раздели с наградата си и той е отговорил утвърдително, предават gazeta.ru и ТАСС. Само няколко минути след обявяването на началната оферта предложенията надхвърлили няколко милиона. След ставката от 16,6 милиона долара неизвестен купувач се обадил по телефона и предложил 103,5 милиона – сума, която никой от другите конкуренти не надвишил. Всички получени от продажбата средства ще бъдат насочени към международния фонд на УНИЦЕФ в помощ на украинските бежанци и техните деца. 

Търгът бе открит в Деня на детето 1 юни и приключи на 20 юни – Световния ден на бежанците. Финалът, провел се в медийния център на New York Times в Манхатън снощи, бе излъчван на живо в сайта на аукционната къща. Норвежкият Нобелов институт за пръв път одобрява продажба на почетен медал с цел набиране на средства и определя събитието като „щедър хуманен акт“ в духа на основателя Алфред Нобел.

Още на 22 март журналистът Дмитрий Муратов обяви, че планира да продаде на аукцион нобеловия си медал, като предостави средствата в помощ на принудените да напуснат родината и домовете си украинци и техните деца.

Той получи златния медал за заслугите си като съосновател и главен редактор на независимия вестник "Новая газета". Изданието бе спряно през март като резултат от натиска на Кремъл върху опозиционно мислещите журналисти и граждани след руското нахлуване в Украйна. Руснакът бе удостоен с Нобела за мир през октомври 2021 г. заедно с журналистката от Филипините Мария Реса. Откакто Путин дойде на власт преди повече от две десетилетия, в Русия са убити над двадесет журналисти, поне четирима от които са работили във вестника на Муратов, припомня БТА. През април самият той бе залят с червена боя във влак. 

"Това трябва да се превърне в начало на флашмоб като пример за подражание, за да започнат хората да продават на търг свои ценни вещи и да помагат на украинците", заяви Муратов във видеозапис, разпространен от Heritage Auctions. Аукционната къща организира търга, но няма да получи дял от продажбата, както е на търговете с комерсиална цел. 

От основаването на Нобеловата награда през 1901 г. близо 1000 души са я печелили за постижения в областите физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Най-високата цена за Нобелов медал до момента бе платена през 2014 г., когато Джеймс Уотсън, награден като съоткривател на структурата на ДНК през 1962 г., продава своя за 4,76 милиона щатски долара. Три години по-късно семейството на Франсис Крик, отличен заедно с Уотсън, получава 2,27 милиона долара от търг на "Херитидж окшънс" - същата аукционна къща, която организира продажбата сега.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?