Медия без
политическа реклама

Индийска актриса в български филм взе награда в Кан

"Безсрамните" на Константин Божанов се състезаваше в "Особен поглед"

25 Май 2024
Анасуя Сенгупта (вляво) с режисьора Константин Божанов и партньорката си във филма Омара Шети.
EПА/БГНЕС
Анасуя Сенгупта (вляво) с режисьора Константин Божанов и партньорката си във филма Омара Шети.

Индийска актриса от филма на българския режисьор Константин Божанов "Безсрамните" (The Shameless) взе награда в Кан. Анасуя Сенгупта спечели награда за най-добро изпълнение във втория по важност конкурс "Особен поглед". Новината съобщи самият Божанов във Фейсбук. Родената в Колката Сенгупта е първата индийска актриса изобщо, която печели отличие в досегашните 77 издания на кинофестивала.

Копродукцията между България, Швейцария и Франция се състезаваше с още 14 заглавия в "Особен поглед". "Безсрамните" е представен като криминална драма, но основната история разказва за забранената любов между две жени, принудени да се борят срещу консервативните патриархални традиции на обществото, в което живеят.

Филмът е сниман в Непал и Индия, а композитор е Петър Дундаков. Заглавието е реализирано с подкрепата на Националния филмов център. Божанов е познат на българската публика с предишните си филми "Аве" и "И после светлина", в който играе Бари Киогън.

За най-добър филм в "Особен поглед" тази година бе обявен "Черното куче" на китайския режисьор Гуан Ху, а наградата на журито е за "Историята на Сюлейман" на Борис Ложкин (Франция). Програмата Un Certain Regard търси предимно млади и неизвестни режисьори, чиито творби са оригинални в своите изразни средства и обновяващи киноезика. В тази селекция попадна и предишното българско участие в Кан - "Жените наистина плачат" през 2021 г. Във филма на Мина Милева и Весела Казакова една от главните роли изпълни Мария Бакалова.

Днес ще бъдат връчени наградите в основния конкурс за "Златна палма". Номинираната за "Оскар" Бакалова тази година участва в него: с филма "Стажантът" на Али Абаси. 

Още по темата