Медия без
политическа реклама

Бакалова и Джулиани - номинирани в дует за "Златна малинка"

13 Март 2021
Тази сцена с политика и адвокат на Тръмп Руди Джулиани не само помогна републиканците да загубят изборите, но може да донесе на участниците в нея и анти-награда за актьорско майсторство.
снимка: Amazon
Тази сцена с политика и адвокат на Тръмп Руди Джулиани не само помогна републиканците да загубят изборите, но може да донесе на участниците в нея и анти-награда за актьорско майсторство.

Освен многобройните отличия за високо актьорско майсторство, които получи за ролята си в "Борат: Последващият кинофилм", Мария Бакалова вече е претендент и за една анти-награда. Номинацията "Златна малинка" вероятно е донесла истинска радост на многобройните душмани на 24-годишната актриса у нас, които по естетически или други критерии низвергнаха нейното изпълнение във филма на Саша Барон Коен.

Бакалова е номинирана за "най-лоша екранна двойка" заедно с Руди Джулиани - известния американски политик, който се поддаде на флирта на актрисата (в ролята на репортерка) и се изложи на финала на "Борат 2". Джулиани е номиниран и за най-лош поддържащ актьор и вероятно номинацията за дует също цели да уязви него, а не толкова изпълнението на Мария.

Съперници на Бакалова-Джулиани в категорията са две от големите звезди на Холивуд: Робърт Дауни-младши и "напълно неубедителният му уелски акцент" във филма "Доктор Дулитъл", и Харисън Форд заедно с компютърно генерираното куче в "Дивото зове". Останалите претенденти тук са Адам Сандлър и "стържещият му глас на глупак" в "Хелоуинът на Хюби", и една-единствена комбинация от двама актьори - Лорън Лапкус и Дейвид Спейд за "Не когото трябва". 

Най-лош филм на 2021-а ще се избира между "365 дни", "Абсолютно доказателство", "Доктор Дулитъл", "Островът на фантазиите", "Музика". Номинацииза най-лош актьор получиха Робърт Дауни-младши, Майк Линдел, Микеле Мороне, Адам Сандлър, Дейвид Спейд, а за най-лоша актриса - Ан Хатауей, Кейти Холмс, Кейт Хъдсън, Лорън Лапкус, Ана-Мария Сиеклуцка.

Учредени през 1980 г., антинаградите "Златна малинка" нямат особен престиж или представителност и биват отразявани от медиите по-скоро като любопитен куриоз в навечерието на "Оскарите" (винаги се обявяват ден преди церемонията, съответно преди номинациите). Номинираните и победителите се избират от около 1100 членове на едноименната фондация от САЩ и още 19 страни, а наградата представлява пластмасова малинка с фалшиво златно покритие, на стойност около 5 долара. 

Не са един и два случаите, когато един и същ актьор бива номиниран както за най-престижното отличие в киноиндустрията, така и за "малинка": понякога дори в същата година! Например Еди Редмейн (лауреат за главна мъжка роля през 2015-а с "Теорията на всичко) през 2016-а спечели номинация както за Академичната награда с "Момичето от Дания", така и за анти-награда с "Възходът на Юпитер". Хали Бери заслужи "малинка" за "Жената котка" три години след "Оскара" за "Балът на чудовището" и се снима с двете едновременно.

Две от най-ярките кинозвезди на съвременността - Брад Пит (с актьорски "Оскар" и още четири номинации) и Том Круз ("само" с три номинации) спечелиха "малинка" в категорията, в която днес се състезават Мария Бакалова и Джулиани, в първата година на нейното връчване - 1994 г., за партньорството си в "Интервю с вампир". Фей Дънауей, Никол Кидман, Бен Афлек, Кевин Костнър, Ал Пачино също са сред актьорите, отличавани и с "Оскар", и с "анти-Оскар".  

Такъв случаи има и тази година. "Селска елегия" бе номиниран за "Златен глобус" и може да се нареди и сред претендентите за "Оскар", но е активно представен и в категориите за "Златна малинка". Носителят на 2 Академични награди за режисура Рон Хауърд е номиниран за най-лош режисьор този път, а великата актриса Глен Клоуз - за най-слаба поддържана женска роля.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата