Медия без
политическа реклама

Авторът на филма за Кристиан Таков алармира за цензура

27 Яну. 2023
снимка: Ивайло Петров
Кристиан Таков (1965 - 2017)

Документалният филм "Моралът е доброто", посветен на живота на юриста доц.Кристиан Таков, който ни напусна на 51 г. през 2017 г., е подложен на цензура. Авторът на филма Веселин Диманов съобщи във Фейсбук, че киноразпространители са отказали да покажат "Моралът е доброто" в няколко малки градове, защото кметовете се уплашили, че става дума и за Делян Пеевски. От ноември досега филмът бе показан в по-големите градове при пълни зали. До момента има 14 000 зрители, което го прави най-успешният български документален филм от години насам. Ето какво написа Диманов: 

"Днес получих обаждане, за което само предполагах, че евентуално ще ме застигне. И не, не е заплаха, а нещо още по-страшно. Както знаете – разпространението на филма се организира от нас – Аффлатус. На практика мнозина ни подцениха още в началото, но към днешна дата смея да твърдя, че сме на прав път – близо 14 хиляди зрители, повече от 20 населени места и т.н.

Ето какво обаче ме кара да вярвам, че наистина сме на прав път. Днес получих обаждане от разпространители (не искам да споменавам от кой регион на България, за да не злепоставям тях, защото те имаха желание да излъчат филма), които отказаха да ни пуснат, тъй като кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети. Явно ги притеснява как това би повлияло на зрителите.

Та, ето на – цензурата ни застигна. Въпреки това обаче – гледайте “Моралът е доброто", защото освен че е най-успешният документален филм, който България е виждала в киносалоните, е и нещо, което пробужда, а това е, мисля, най-важното."

Филмът вече се разпространява и сред българските общности в чужбина. Идните дни следват 4 прожекции в Швейцария - Женева, Цюрих, Берн и Веве.

  Преди пет години, на 11 юли 2017 г. загубихме една забележителна фигура в най-новата ни история. Тръгна си известният юрист, интелектуалец и общественик доц. Кристиан Таков. Неслучайно много хора го описват с една единствена дума – будител.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?