Медия без
политическа реклама

УНСС все пак ще прожектира по план филма за доц. Кристиан Таков

Авторът на "Моралът е доброто" Веселин Диманов разказва за откази на университети да покажат филма на студентите си

03 Март 2023Обновена
Прожекцията на "Моралът е доброто" в Дома на киното в София.
Фейсбук/Моралът е доброто
Прожекцията на "Моралът е доброто" в Дома на киното в София.

Има университети, които отказват да прожектират за студентите си филма "Моралът и доброто" за бележития юрист доц. Кристиан Таков - в Пловдив и Варна. Това сподели авторът на филма Веселин Диманов покрай сагата с УНСС, разиграла се вчера. Тогава първо Диманов алармира, че Университетът за национално и световно стопанство е поискал да отложи прожекцията за след изборите, а след това от самия УНСС обявиха, че излъчването ще се състои, както е било одобрено от ректора - на 28 март.

Преди тази развръзка, късно в сряда, Диманов алармира във Фейсбук, че УНСС е отказал прожекцията на филма. "Цензурата отново надделя - този път тя се прояви не къде да е, а в университета. И по-точно - УНСС", пише Диманов късно вчера.

Диманов разказва как първо е получил обаждане с покана за среща с ръководни кадри, професори и юристи във връзка с прожекцията. "Отидох, окрилен от мисълта - ето, плодовете на нашия труд се отплащат - след близо седмица на преговори имаме дата, час, зала, че дори и бюджет за наемане на техника за професионално излъчване на филма", разказва Диманов. Уговорката била филмът да бъде прожектиран на 28 март, от 16:00 часа, в Аула "Максима", а входът за студенти и преподаватели да е свободен.

"След близо час получих второ обаждане, което наистина ме шокира. Съобщиха ми най-любезно, че прожекцията трябва да се отложи за след изборите, тъй като, забележете: "има опасност от скандал и грешно тълкуване на инициативата". Или иначе казано – притесняват се, че филмът бил политически", възмущава се авторът. "Горчи. Защото една от главните ни идеи и инициативи в момента е филмът да бъде излъчен във възможно най-много учебни заведения у нас", продължава той. Диманов допълва, че са му предложили прожекцията да се състои на 28 април, но той е отказал. "Не съм посветил последните три години от живота си в създаването на биографичен филм, който съвсем осъзнато по никакъв начин не е с политически характер, за да бъдат подиграни усилията ми с подобни етикети, само защото са удобни. Това е третият университет, който не смее да излъчи филма за своите студенти. Толкова за свободата в България", пише той.

Под статуса му коментира и ректорът. "Може ли да кажете с кого от УНСС сте говорили по повод излъчването или спирането на прожекцията на филма? Най-отговорно заявявам, че ръководството на УНСС в мое лице не е изразявало подобна позиция!", пише той. Диманов не отговаря на въпроса му, но по-късно под поста си уточнява, че двамата са разговаряли и прожекцията ще се състои на 28 март. Това увериха и официално от УНСС след въпроси от "Сега". Датата и часът са били уточнени в доклад, който вече е получил резолюцията на ректора проф. д-р Димитър Димитров, пише още в отговора от вуза. В него се допълва, че в четвъртък е имало среща между проф. Димитров и режисьора на филма Веселин Диманов, на която са уточнени подробности около организацията на премиерата. Ректорът ще открие събитието на 28 март, допълниха от УНСС и показаха снимка на режисьора с преподавателя.

По информация на "Сега" в сряда, след като режисьорът е бил на оглед на залата, от Юридическия факултет на УНСС са му се обадили с въпрос дали да не отложат премиерата за след Великден. Това е предизвикало и емоционалния статус на Диманов.

Диманов разказа пред "Сега", че срещата му в Юридическия факултет е била с проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Гергана Боянова и техника, който отговаря за залата. След това с него се е свързала доц. Боянова. 

Един филм за силата на доброто и непримиримостта пред несправедливостта, вдъхновен от живота и дейността на доц. Кристиан Таков. Това е история за надеждата,...

Кристиан Таков беше преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право. Той умира на 11 юли 2017 г., едва 51-годишен. "Загубихме една забележителна фигура в най-новата ни история. Тръгна си известният юрист, интелектуалец и общественик доц. Кристиан Таков. Неслучайно много хора го описват с една единствена дума – будител. В бурните политически години на преход неговото име се превърна в символ на будния студент, будния гражданин и будния народ", пише за него адв. Валентин Брайков.

  Преди пет години, на 11 юли 2017 г. загубихме една забележителна фигура в най-новата ни история. Тръгна си известният юрист, интелектуалец и общественик доц. Кристиан Таков. Неслучайно много хора го описват с една единствена дума – будител.

Случаят с УНСС не е първият път, когато авторът на филма "Моралът е доброто" алармира за цензура. Диманов каза още, че отказ за прожекция е имало и от Варненския свободен университет, както и от Пловдивския университет. Те обаче не са отказали пряко, а на техните студентски клубове, които са искали да организират благотворителна или образователна прожекция. "Във Варна мотивът беше, че филмът в политически, а в Пловдив, дори ме е срам да го кажа, са казали на студентите, че имат техни преподаватели, които искат да развиват и биха показали единствено архива на Кристиан. В Пловдив предстои да наемем кино "Лъки" за безплатна прожекция за студентите", обясни Диманов пред "Сега".

Документалният филм "Моралът е доброто", посветен на живота на юриста доц. Кристиан Таков, който ни напусна на 51 г. през 2017 г. е подложен на цензура.

През април 2021 г. УНСС допусна изява на Бойко Борисов, тогава премиер, в предизборно време и дори уволни преподавател, който възропта срещу това. В крайна сметка след бурен обществен натиск университетът върна на работа уволнения заради Борисов доцент Мартин Осиковски. 

Доц. Мартин Осиковски, който протестира срещу предизборна изява на премиера Бойко Борисов в УНСС на 2 април, е бил уволнен вчера от университета. В момента се надига огромно обществено възмущение от действията на ръководството на вуза.

 

Последвайте ни и в google news бутон