Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уволнен бе доцент, който възропта срещу агитация на Борисов в УНСС

След действията на Осиковски имаше над 80 негативни публикации и коментари за университета, твърди ректорът Димитър Димитров

22 Апр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Доц. Мартин Осиковски, който протестира срещу предизборна изява на премиера Бойко Борисов в УНСС на 2 април, е бил уволнен вчера от университета. В момента се надига огромно обществено възмущение от действията на ръководството на вуза. След изявите на Борисов в университета Осиковски напусна заеманите ръководни постове, но остана преподавател. Възмущението си тогава той изрази и в социалните мрежи.

От петиция, която студенти и хора от колектива на университета организират в момента, става ясно, че той е бил уволнен дисциплинарно. Мотивите - "злоупотреба с доверието на работодателя" и "уронване на доброто име на предприятието" съгласно Кодекса на труда. Нарушен е бил и правилника на университета, който изисква лоялност от служителите.

Постовете, от които Осиковски се бе отказал, бяха: главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на "Научни трудове" и "Годишник на УНСС" и член на атестационната комисия на факултет "Икономика на инфраструктурата". А негодуванието му бе свързано конкретно с факта, че домакинствайки на Борисов, за да разгледа на т.нар. „нов корпус“, университетът се е поставил в услуга на предизборна агитация - "обидно по отношение на автономията, на толкова много хора, които работят или учат тук". В УНСС Борисов бе довел още Кирил Ананиев и Николай Нанков.

"Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към университета по смисъла на духа на неговия правилник, на закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател. Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България", се казва в петицията, която вече е събрала близо 2000 подписа в подкрепа на преподавателя.

В защита на Осиковски публично се обяви и колегата му гл. ас. д-р Делян Недев. "Дисциплинарното уволнение на колегата доц. д-р Мартин Осиковски заплашва да се превърне в УВОЛНЕНИЕ на свободния дух и академичната смелост. Такова уволнение засяга всички ни и ние никога не трябва да го допускаме", написа Недев във Фейсбук.

Той обяснява, че престижът на един университет се гради върху достойнството на преподавателите му. То е немислимо без академична свобода и академична (не само научна) смелост. Също така за престижа е важна независимостта от конюнктурните властимащи, "защото училището е висше, понеже произвежда МАГИстри, а не слуша МИНИстри", пише Недев. И допълва, че "в една правова държава, държавната власт зависи от властта на знанието и свободата на ума, а не обратното".

Недев, който през август 2019 г. бе един от преподавателите в УНСС, скочили срещу подкрепата на вуза за Иван Гешев за главен прокурор, е категоричен, че позицията на Осиковски допринася за престижа на УНСС. Защото тя е срещу нарушаването на автономията на университета с политическа дейност, защото е изразена в малцинство, срещу мнозинството от управници и управляваща партия и защото е подкрепена с отказ от постове.  

КОНТРА

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров потвърди пред "Сега", че преподавателят е уволнен за уронване на престижа на университета. "Твърденията му за политическа агитация са неверни. И от "Изправи се! Мутри вън!" подадоха жалба за същото, но още на следващия ден РИК излезе със становище, че няма нарушение на закона. Но след действията на доц. Осиковски имаше над 80 негативни публикации и коментари за УНСС", коментира проф. Димтров. По думите му, всеки може да има лично мнение, но и твърденията му следва да се базират на законността. Според него в случая става дума за трудовоправен спор, а не за разправа с неудобни хора.

Още по темата: 

 

Използването на УНСС като терен за политическа реклама и агитация от страна на премиера Бойко Борисов бе последвано от оставка на преподавателя в същото учебно заведение доц. Мартин Осиковски.

 

Ключови думи:

Мартин Осиковски, УНСС

Още по темата