Quantcast
УНСС върна уволнения заради Борисов доцент | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

УНСС върна уволнения заради Борисов доцент

Общественият натиск даде резултат
Обновена
7 451
 Фейсбук
Преди година ректорът проф. Димитров награди доц. Осиковски за работата му покрай 100-годишния юбилей на университета.

УНСС върна на работа уволнения заради премиера Борисов доцент Мартин Осиковски. Решението бе оповестено в ранния следобед днес. То дойде след много бурен обществен натиск срещу отстраняването от работа на преподавателя. В негова защита се обяви петиция, подкрепена от над 6000 души, но по-важното - рамо му даде голяма част от академичния състав на университета, а и от други вузове. Много рядко академичната общност възроптава срещу ректор, а това сега се случи срещу проф. Димитър Димитров, който именно уволни Осиковски на 21 април.

Съобщението на сайта на УНСС днес гласи: "След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание. Проф. Димитров изтъкна, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети. Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности, подчерта проф. Димитров".

Скандалът стартира на 2 април, след като Осиковски се бе възмутил публично от факта, че УНСС домакинства на предизборна проява на Борисов, тоест се съгласява да е терен за агитация на лидера на ГЕРБ. В знак на протест той напусна ръководните постове. Накаран бе да пише обяснения, а накрая го сполетя и дисциплинарно уволнение заради уронване на престижа на вуза.

БЛАГОДАРНОСТИ

Малко по-късно Осиковски благодари във "Фейсбук" на всички подкрепили го. "Един университет – това не са просто акредитациите на неговите „професионални направления“, рейтинговите му позиции и съответните количествени показатели към тях, неговият бизнес профил изобщо. Отвъд всичко това (колкото и действително важно да е то!) стои нещо неимоверно по-важно: пресечната точка на свободата и просветата", написа той.

Още по темата: 

Огромна част от академичната общност на УНСС се застъпи за своя колега доц. Мартин Осиковски, уволнен дисциплинарно заради публичен ропот срещу предизборна изява на Бойко Борисов на територията на столичния университет в навечерието на изборите на 4 април. Десетки преподаватели се подписаха под отво

Още

Българи, много вие сте хубави - уроци от децата на Украйна

16.12.2022

3100
Президентството си слага слънчеви панели за 165 000 лв.

29.11.2022

2202
До първи сняг пътищата остават без поддръжка

21.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

6894