Quantcast
УНСС върна уволнения заради Борисов доцент | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

УНСС върна уволнения заради Борисов доцент

Общественият натиск даде резултат
Обновена
7 430
 Фейсбук
Преди година ректорът проф. Димитров награди доц. Осиковски за работата му покрай 100-годишния юбилей на университета.

УНСС върна на работа уволнения заради премиера Борисов доцент Мартин Осиковски. Решението бе оповестено в ранния следобед днес. То дойде след много бурен обществен натиск срещу отстраняването от работа на преподавателя. В негова защита се обяви петиция, подкрепена от над 6000 души, но по-важното - рамо му даде голяма част от академичния състав на университета, а и от други вузове. Много рядко академичната общност възроптава срещу ректор, а това сега се случи срещу проф. Димитър Димитров, който именно уволни Осиковски на 21 април.

Съобщението на сайта на УНСС днес гласи: "След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание. Проф. Димитров изтъкна, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети. Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности, подчерта проф. Димитров".

Скандалът стартира на 2 април, след като Осиковски се бе възмутил публично от факта, че УНСС домакинства на предизборна проява на Борисов, тоест се съгласява да е терен за агитация на лидера на ГЕРБ. В знак на протест той напусна ръководните постове. Накаран бе да пише обяснения, а накрая го сполетя и дисциплинарно уволнение заради уронване на престижа на вуза.

БЛАГОДАРНОСТИ

Малко по-късно Осиковски благодари във "Фейсбук" на всички подкрепили го. "Един университет – това не са просто акредитациите на неговите „професионални направления“, рейтинговите му позиции и съответните количествени показатели към тях, неговият бизнес профил изобщо. Отвъд всичко това (колкото и действително важно да е то!) стои нещо неимоверно по-важно: пресечната точка на свободата и просветата", написа той.

Още по темата: 

Още

ЦИК се презастрахова – ще поръча 2000 нови машини за изборите

31.05.2021

Обновена

1280
Десетки преподаватели в УНСС стоят зад уволнения заради Борисов доцент

27.04.2021

2798
УНСС ще върне уволнения доцент, ако той докаже думите си

25.04.2021

Обновена

5825