Quantcast
Десетки преподаватели в УНСС стоят зад уволнения заради Борисов доцент | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Десетки преподаватели в УНСС стоят зад уволнения заради Борисов доцент

Академичната общност написа отворено писмо до ректора с призив колегата им да бъде възстановен на работа
2 798
 Илияна Кирилова

Огромна част от академичната общност на УНСС се застъпи за своя колега доц. Мартин Осиковски, уволнен дисциплинарно заради публичен ропот срещу предизборна изява на Бойко Борисов на територията на столичния университет в навечерието на изборите на 4 април. Десетки преподаватели се подписаха под отворено писмо до ректора проф. Димитър Димитров с призив колегата им да бъде възстановен на работа.

"Ние, долуподписаните преподаватели от Университета за национално и световно стопанство, изразяваме категоричното си несъгласие и неприемане на дисциплинарното уволнение на колегата ни доц. Мартин Осиковски. Това е безпрецедентен акт в стогодишната история на УНСС.

Подобно управленско решение противоречи на академичния дух и уронва престижа на нашия университет.

Настояваме да преосмислите позицията си за уволнението на доц. Осиковски и да го възстановите на длъжност, както и да предприемете действия за реабилитиране на сериозно накърнения публичен образ на УНСС", гласи текстът на писмото.

Под него към момента са се подписали 57 преподаватели във висшето икономическо заведение, като списъкът се опреснява на всеки шест часа.

Отделно в интернет беше създадена петиция в подкрепа на уволнения доцент, която за последните пет дни беше подкрепена от близо 6200 студенти, университетски преподаватели и граждани.

Засега обаче ректорът остава непреклонен в решението си за дисциплинарно уволнение заради "уронване на престижа" на вуза. Проф. Димитър Димитров се зарече да преосмисли позицията си само ако доц. Мартин Осиковски представи "и най-малкото доказателство" за извършена агитация в УНСС от премиера на 2 април. Което е абсурдно, предвид факта, че посещението на Борисов влезе в предизборната сводка на ГЕРБ.

Още

Пеевски и Божков били само комуникационен недостатък на ГЕРБ

11.06.2021

Обновена

27033
Силният на деня в България губи власт заради санкциите на САЩ

11.06.2021

Financial Times

27288
Мая Манолова осъди Борисов да й плати 10 000 лв. за клевета

09.06.2021

Обновена

25015