Медия без
политическа реклама

Антикапиталистическата сатира "Триъгълник на тъгата" спечели в Кан

Южнокорейското и белгийското кино триумфираха с най-много награди

29 Май 2022Обновена
БГНЕС
Шведският режисьор Рубен Йостлунд

Социалната сатира на Рубен Йостлунд ''Триъгълник на тъгата'' донесе на шведския режисьор втора ''Златна палма'' от фестивала в Кан. За първи път Йостлунд печели голямата награда за филма си ''Квадратът'' през 2017 г. Спечелването на престижното отличие два пъти от един и същи режисьор е изключително рядко събитие. Правили са го само осмина досега в близо 80-годишната история на фестивала, сред които Франсис Форд Копола, Емир Кустурица, Шохей Ямамура и участващите и в тазгодишната програма Жан-Пиер и Люк Дарден. С два поредни филма обаче го е постигал един-единствен режисьор досега - датчанинът Биле Аугуст, през 1987 и 1992 г.

След като спечели преди пет години с "Квадратът" (остра, провокативна сатира за кухия свят на съвременното изкуство), Йостлунд този път насочва язвително-хапливия си режисьорски поглед в (звучащия по заглавието като продължение) "Триъгълник на тъгата" към модната индустрия, инфлуенсърството и "единия процент" (най-заможните хора на Земята), пише Стефан Гончаров в рецензията си за Българско кинообщество от Лазурния бряг.

"Триъгълник на тъгата" - наречен на онази част от лицето, където навъсените вежди образуват бръчки, може да се разглежда като критика на капитализма и неговите крайни прояви, казва режисьорът пред АФП. В ключова сцена от филма капитанът на луксозна яхта (в ролята американската звезда Уди Харелсън), и руски милиардер, и двамата пияни, си разменят цитати от Карл Маркс и Роналд Рейгън.

Медиите припомнят, че ''Триъгълник на тъгата'' предизвика най-бурната зрителска реакция за целия фестивал, смесица от ужас и възторг. Би Би Си го нарече "най-отвратителният филм на годината". Основно тези коментари са предизвикани от 15-минутен епизод, в който буря докарва до морска болест героите на филма, които са на яхта, след пир със стриди. Всички получават пристъпи на повръщане и диария, показани в детайли, заради което някои зрители предпочетоха да напуснат залата. Други обаче посрещнаха финалните надписи с мощни аплодисменти - очевидно сред тях и членовете на журито начело с френския актьор Венсан Лендон. 

Филмът на шведския режисьор Рубен Йостлунд Triangle of Sadness („Триъгълник на тъгата“) изправи на крака публиката и получи 8-минутни овации на Международния кинофестивал в Кан, съобщи Variety.

Южнокорейското кино продължава възхода си - то грабна две големи награди на филмовия фестивал за първи път в историята на страната.

Пак Чан-ук спечели наградата за най-добър режисьор за своя еротичен криминален филм "Решение за напускане'', а Сон Кан-хо, най-известен с ролята си в ''Паразит'', взе наградата за най-добър актьор за участието си в ''Брокер''. 

Парк е вторият южнокорейски режисьор, който побеждава в своята категория. Това се случва 20 години след като Им Куон-тек спечели за историческата драма Chihwaseon. През 2004 г. "Олдбой" на ПакЧан-ук взе втората по престиж награда на фестивала - Гран при. Мрачният трилър помогна на южнокорейското кино да излезе на световната сцена години преди ''Паразит'', който спечели ''Златна палма'' за 2019 г. и ''Оскар'' за най-добър филм през 2020 г. Сонг пък е първият южнокорейски актьор, спечелил награда за актьорско майсторство в Кан.

Цели петима на брой пък бяха белгийските лауреати на тазгодишната церемония по награждаването - Феликс ван Грьонинген и Шарлот Вандермерш за "Осемте планини", Лукас Донт за "Близо", и накрая братята Дарден за "Тори и Локита".

 

 

Победителите от 75-я филмов фестивал в Кан

- Златна палма: Рубен Йостлунд за "Триъгълник на тъгата" (Швеция-Германия-Франция-Великобритания)

- Гран при: Наградата си поделят Лукас Донт за ''Близо'' (Белгия-Холандия-Франция) и Клер Дени за ''Звезди по пладне'' (Франция)

- Най-добър режисьор: Пак Чан-ук "Решение за напускане" (Южна Корея)

- Най-добра актриса: Захра Амир Ебрахими за "Светият паяк" (Дания-Германия-Швеция-Франция)

- Най-добър актьор: Сонг Канг-хо за "Брокер" (Южна Корея)

- Най-добър сценарий: Тарик Салех за "Момче от небето" (Швеция-Франция-Финландия-Дания)

- Награда на журито: Поделена между Йежи Сколимовски за "EO" (Полша) и Шарлот Вандермеерш и Феликс ван Грьонинген за "Осемте планини" (Италия-Белгия-Франция-Великобритания)

- Златна камера за най-добър дебют: Райли Киоу и Джина Гамел за "Бойно пони" 

- Специален приз за 75-годишнината на фестивала - Жан-Пиер и Люк Дарден

- Почетни "Златни палми" по-рано получиха Форест Уитакър и Том Круз.

Ключови думи:

Кан, Златна палма

Още по темата