Медия без
политическа реклама

100 важни правила на българския език за Деня на будителите

Сайтът "Как се пише?" с нова инициатива за подобряване на грамотността

01 Ноем. 2022Обновена
Pixabay

По случай Деня на народните будители - 1 ноември, който България чества за пръв път преди 100 години, образователният сайт "Как се пише?" ще обобщи и публикува 100 важни правила за грамотност. Освен за празника 2022-ра е и юбилейна и за платформата, в която неуморната Павлина Върбанова вече десет години ни запознава с тънкости от правописа и граматиката на родния език. Ето защо там в продължение на десет работни дни - от 1 до 14 ноември - ще бъдат публикувани по десет принципа в рамките на кампанията "10 х 10 важни правила за българския език". 

Всички почитатели на сайта, а и онези, които досега не са попадали на него, но се стремят да повишат езиковата си култура, винаги ще имат лесен достъп до тях, обяснява създателката на "Как се пише?". Правилата са придружени с примери. Има и задачи, които всеки може да пробва да реши, а после да свери отговорите си и да разбере кои правила е позабравил или междувременно са се променили. Важно е да се отбележи, че решаването на задачите не е със състезателен характер, защото целта на кампанията е не да открои отличници, а да помогне на пишещите българи да установят кои са пропуските в езиковата им култура и да ги подтикне да ги запълнят.

"Поставяме началото на кампанията именно на този празник, в който е добре да си припомним, че възрожденските ни будители са се стремили да вдъхнат у народа желание не само да се освободи политически, но и да се просвети, да се образова, да достигне нивото на другите културни народи", убедена е Павлина Върбанова. 

Според нея постоянно се говори, че равнището на езикова грамотност пада, но докато липсват целенасочени усилия и действия, докато отделният човек не си даде сметка за собствената си езикова подготовка и не положи лични усилия, грамотността на българите няма да се повиши. "Тя е резултат от лични усилия - не идва наготово", казва Върбанова пред БТА.

Сайтът "Как се пише?" е един от малкото сигурни адреси за правопис в интернет. Той се появява онлайн на 23 април 2012 г., навръх Международния ден на книгата и авторското право. Създаден е на доброволни начала от филолога Павлина Върбанова - доктор по български език и автор на учебници за прогимназиалния и гимназиалния етап, която остава основният му двигател и до днес. Ползването на базата данни в сайта е безплатно и достъпно за всички потребители на интернет.

"Как се пише?" е един от многобройните примери, че у нас функциите на държавата често се налага да се поемат от данъкоплатците на доброволни начала. В случая сайтът запълва празнина, която би трябвало да е грижа на МОН и ИБЕ на БАН. Стожерът на българската езикова норма - Официалният правописен речник на българския език, досега има само хартиени издания, които биват актуализирани през около десет години (последното му засега издание е 2012 г). В началото на 2022 г. стана ясно, че най-сетне е започнало разработването на онлайн платформа по поръка на МОН, за да се качи неговото дигитализирано и осъвременено съдържание онлайн. Това обаче не е станало до момента.

Имаме правописния речник, който е безспорният жалон в тази област; имаме и учебници по български език. Как ви хрумна идеята за сайта „Как се пише“? И как обогатява той средствата за изучаване и усъвършенстване на правописа в своето вече близо 10-годишно съществуване?

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата