Медия без
политическа реклама

Неграмотност е имало и през социализма, но по-малко видима

23 Май 2024

Когато хора на високи властови позиции си позволяват да говорят не само некнижовно, но дори цинично, почти вулгарно на моменти, лошият им пример е заразителен, каза в предаването "(О)позиция" Павлина Върбанова - д-р по български език и създател на сайта "Как се пише?". Начинът, по който говорим и пишем, се влияе от начина, по който околните говорят и пишат - и особено от публичните личности, коментира тя.

Павлина Върбанова отбеляза още, че дигитализирането на Официалния правописен речник е закъсняло прекалено много. Тя приветства появата на тази дългоочаквана платформа, но припомни, че е създала "Как се пише?" преди 12 години именно защото остро се е чувствала необходимостта от достоверен източник за българския правопис, граматика и пунктуция онлайн. Нужно е да бъдем по-взискателни и настоятелни, когато трябва държавните институции да си свършат работата, каза тя.

Нивото на грамотност по време на социализма не е било кой знае колко по-високо, но грешките не са били толкова видими както днес, когато всеки се изразява писмено в интернет, отчете още Павлина Върбанова и даде пример с фактура от 1980 г., на която е попаднала неотдавна при разчистване на документи в родния си дом. В тази кратка фактура имало две или три правописни грешки. За сметка на това текстовете в книги и медии от онази епоха са били изрядни.

Във видеото ще разберете още:

- Как може да се помогне на младите хора да усвоят правилата на езика?

- Нужно ли е да си грамотен, ако работиш с технологии или на чужд език?

- Трябва ли да поправяме грешките, ако някой около нас сбърка?

Още по темата