Quantcast
Затварянето няма да е до изборите, обеща Сачева | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Затварянето няма да е до изборите, обеща Сачева

Ще разхлабим всичко, което преценим, че може да се разхлаби, обясни здравният министър
Обновена
2 308
 Илияна Кирилова

"Всичко, което преценим, че може да се разхлаби, ще бъде разхлабено", обясни здравният министър Костадин Ангелов по повод предстоящото обсъждане на разхлабването на мерките. Но призова да не позволяваме на нетърпението да ни изиграе лоша шега. "Сега сме постигнали добри резултати. Нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация, наш дълг е да задържим резултатите, да не се давим накрая", обясни министърът.

Възможно е да има стъпково отваряне - на всеки две седмици да има отваряне на бизнеси. Това каза по-рано пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева. В никакъв случай не се обсъжда затваряне до изборите, категорична беше тя.

По думите ѝ предложенията за хотели, ресторанти и молове са различни. Първоначално ще се отворят заведенията в зимните курорти, където сезонът е пред приключване, преди реално да е стартирал. От средата на февруари ще последват заведенията в другите населени места. Може би за моловете ще продължат още рестрикциите, предположи Сачева.

Ангелов обясни, че във вторник му предстои да се срещне със Сачева и икономическия министър Лъчезар Борисов, за да бъдат обсъдени мерките след края на януари.

За нас датата на изборите никога не е била проблем, ГЕРБ е готова на избори по всяко време, каза Сачева по повод насрочването на вота за 4 април от президента Румен Радев. Министърката коментира и консултациите, които президентът проведе през последните дни. По думите ѝ процесът е закъснял и организиран по странен начин - "не бяха поканени партии, които имат отношение към политическите процеси в страната, които са дългогодишни партии, каквато е СДС, а бяха поканени партии в процес на заличаване и субекти, които дори не са партии".

Според нея не е проблем да се организира видеонаблюдението на изборите. Сачева даде пример с видеонаблюдението в училищата по време на матури. "Но доколко това е целесъобразно и доколко това ще помогне на изборите. Бяха давани предложения, без те да са обезпечени с мерки, че няма да бъде злоупотребено", каза още Сачева и даде пример с предложението за гласуване по пощата.

45 дни преди изборния ден ще имам протокол, като ще се изхожда от последната информация за обстановката, обясни здравният министър. Предвижда се ваксинирането на хората, които ще обслужват мобилните секции, чрез които ще гласуват карантинираните и хоспитализираните с ковид, стана ясно още от думите на министъра.

 

Още

Светът е... ковидиада!

23.07.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

1721
Готвят задължителни ваксинации за звездите в Холивуд

20.07.2021

466
Започна COVID-психозата на олимпийските игри в Токио 2020

18.07.2021

1868