Медия без
политическа реклама

Заплатите на военните ще скочат сериозно от 2025 г.

Стартовата заплата ще се вдигне от 1450 на 2200 лв., предвижда консенсусен законопроект

Председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. 
БГНЕС
Председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. 

Всички парламентарни групи са се обединили около предложението заплатите на военнослужещите да се изравнят със средната работна заплата в България. Това стана ясно по време на брифинг в парламента.

Ако бъде прието, решението ще осигури 30% увеличение на възнагражденията на военните. Очаква се гласуването в пленарна зала да се проведе преди 6 май. Подобно решение обаче засяга бюджет 2025-а, който ще се приема едва в края на тази година при неясно какви параметри. 

Актуализираните заплати ще влязат в сила от 1 януари 2025 година, за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина, тъй като сегашният бюджет е вече разграфен, обясни председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. Той припомни, че по същото време ще се увеличат и заплатите на служителите на МВР, което бе гласувано още февруари. И двете увеличения се планират за бюджета за 2025 година и ще излязат около 520 млн. лева. В момента началната база за заплата в армията за военни 1-ви клас е 1 450 лева. След увеличението от 1 януари догодина началната заплата трябва да стане 2 200 лева.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов обясни, че в момента най-голямо недокоплектоване в армията има в Сухопътни войски. По-рано днес по време на закрито заседание в парламента депутатите определиха военновремения комплект на въоръжените сили и числеността на запаса. До края на юни пък се очаква да има конкретно предложение за освежаване и подмладяване на запаса в Българската армия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата