Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заев: Махаме "български фашистки окупатор" от учебниците

22 Септ. 2021
БГНЕС

"Няма да променяме учебниците по история, но ще променим термина "български фашистки окупатор". Това обеща македонският премиер Зоран Заев по повод отношенията с България и настояването й да бъдат променено съдържанието в учебниците.

"Става въпрос за термини, определения, където определението на приятелската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се споменава името на нацията. Казва се само фашистки окупатор. И в този дух, духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседските отношения очакваме това да стане. Забеляза ли сме определени слабости в българските учебници. Те също са готови да направят промените, защото по този начин се изгражда приятелство", обясни Заев, цитиран от БГНЕС.

Според него конкретните решения, които са поискани от българския президент Румен Радев, за които Заев вярва, че до края на годината ще бъдат осъществени са: пътна карта; краткото и дългото наименование на страната; ненамеса във вътрешните работи; преговорната рамка на ЕС с РСМ.

Заев смята, че през изминалите месеци двете страни са изградили допълнително приятелство, има увеличение на търговията, инвестиции в двете страни, има видимо сътрудничество между институциите.

"Ще бъда нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се казва, че краткото име означава същото, както и дългото. Т.е. Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални претенции. Няма да се намесваме във вътрешните работи, включително и в малцинствени въпроси, защото става дума за български граждани и те имат своите права като хора и общност, могат да търсят своите права така, както е в РСМ и както е уредено във всички европейски страни", заяви още Заев.

Премиерът каза, че РСМ е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, защото Гърция и първият партньор в тази сфера.

"Третото нещо, което е много важно е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение", подчерта още Заев.

Във вторник в София бе еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, а повод за визитата му е еврочленството на Скопие и българското вето върху старта на преговорите на Северна Македония с ЕС. Вархели обаче не чу добри новини за Скопие на срещите си с президента Румен Радев и министъра на външните работи Светлан Стоев.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели бе на визита в София заради еврочленството на Скопие и българското вето върху старта на преговорите на Северна Македония с ЕС.

 

Още по темата