Quantcast
Все още липсва водеща версия за трагедията на "Струма" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Все още липсва водеща версия за трагедията на "Струма"

Обновена
1 345
 Bulphoto

Няма водеща версия за трагедията на магистрала “Струма“, стана ясно на извънреден брифинг днес по обед на главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски, заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователят Младен Петров. Срещата с журналистите се състоя в Скопие. След нея българските представители получиха протоколите от разпитите на свидетелите.

„Няколко дена след произшествието не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, приемана като доказана и всички останали отпаднали“, заяви Петров. Той уточни, че всички постъпващи сигнали и обстоятелства се проверяват, дори да звучат несериозно. Но конкретно тероризъм бил изключен на този етап - били направени съответните проби. „Категорично е отхвърлено предположението, че се е превозвал бензин или са се превозвали експлозиви. Не са открити остатъци от взривни вещества“, каза Петров. Михайлов пък заяви, че разследването не може да се ангажира с конкретни срокове, защото се касае за безпрецедентна катастрофа и много сложно дело с десетки загинали.

Участниците в брифинга отчетоха доброто сътрудничество между двете държави. Разпитите в Северна Македония ще продължат, а България ще получи следващите протоколи, както и всички документи „Не можем да кажем кои са разследвани и разпитани, за да не нарушим работата на следствието“, каза Йовевски. Все пак се спомена за 8 разпитани. Главният прокурор на Северна Македония съобщи още, че са иззети всички документи на автобусната фирма, а и е стартирало дело за корупция заради възникналите съмнения. Собственикът й е разпитан в България.

Прокуратурата съобщи още, че заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров са в Скопие, където получиха документацията, поискана с молба за правна помощ. На българския екип са предадени ДНК-проби, необходими за идентификация на загиналите при тежкия инцидент, документация за автобуса, показания на свидетели и др.

Вероятно до края на другата седмица труповете на жертвите ще бъдат освободени от България. Предстои двама експерти от Института по съдебна медицина в Скопие да пристигнат в София с цел по-бързата идентификация на жертвите на инцидента.

Междувременно днес започна извозването към Скопие на ранените, съобщи македонската агенция МИА. Първите двама хоспитализирани в болница „Пирогов“ бяха изписани днес, утре други двама, двама на 30 ноември и един – на 1 декември. Ранените са в добро и стабилно здравословно състояние.

Раненият сръбски гражданин ще бъде откаран в Сърбия, а македонските – в Скопие, като организацията по транспортирането им е поверена на министерството на здравеопазването, заяви македонският външен министър Буяр Османи. Пострадалите ще бъдат настанени първо в лечебни заведения, докато не се прецени, че могат да бъдат освободени за домашно лечение.

За превозването на тленните останки на загиналите ще бъде подготвен план за действие от страна на работна група, начело на която е Османи. Правителството ще поеме всички разходи по транспортирането и погребенията на жертвите.

Очакванията са това да се случи следващата седмица, след като приключи идентифицирането на труповете. „Имахме среща с няколко компании, които ще бъдат ангажирани с превозването, а през следващите дни планираме и срещи със семействата, за да разберем техните искания за предаване на телата“, каза още Османи.

При допълнителния оглед вчера на мястото на катастрофата е открито още едно тяло, с което общият брой на загиналите стана 45, припомня БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи на РС Македония Оливер Спасовски съобщи, че е осигурен биологичен материал от роднини на загиналите пътници, а получените ДНК профили са предадени на прокуратурата.

Според Спасовски, автобусът на „Беса транс“ е бил технически изправен и с валидна регистрация до 13 октомври 2022 г. Последният технически преглед е бил направен на 5 октомври.

Вчера министърът на транспорта и съобщенията на РС Македония Благой Бочварски съобщи, че изгорелият автобус с регистрационни номера СK0284 БA не е докладван от собственика в единната електронна база данни на министерството. Автобусът няма валиден лиценз, а за превоз на пътници е използвало невалидно удостоверение, което се отнася за друг автобус, припомня БГНЕС.

Автобусът се запали на 23 ноември през нощта на автомагистрала „Струма“. До момента не е ясно какво се е запалило в автобуса, който е изгорял за 5-6 минути. 

Ключови думи:

Македония, автобус, АМ

Още

Неизвестен откри огън по автобус в Ерусалим

14.08.2022

836
Трети български клуб ще има в Северна Македония

11.08.2022

11073
Собственикът на румънския автобус: Калпавите BG пътища са виновни

08.08.2022

3833