Медия без
политическа реклама

Автобусните линии по Северното Черноморие са намалели с 40%

Невероятно, но факт: курортният град Каварна е без обществен транспорт през уикенда до областния център

27 Май 2024
Телефонен апарат на автогарата в Каварна. Кой ли говори по него?
диян иванов
Телефонен апарат на автогарата в Каварна. Кой ли говори по него?

С около 40% са намалели автобусните линии за общините в област Добрич спрямо 1999 г., съобщи пред "Сега" областният управител Румен Русев. Сравнението се базира на настоящата транспортна схема и предишната, която е от преди 25 години. Но процентът със сигурност е по-голям, тъй като в схемите винаги се налагат корекции и не всички курсове се изпълняват. Така например отскоро Добрич и Каварна се свързват от едва две линии дневно в двете посоки, като те не пътуват през уикенда. Същото е положението и с Добрич - Шабла, понеже автобусът за Каварна и Шабла е един и същ. Невероятно, но факт: ако искате през уикенда да посетите с обществен превоз тези два морски града (eдиният с претенцията да е курортно селище) от областния център, няма да успеете - липсва автобус; влак, знае се, също няма. Липсва и транспорт до туристически обекти като нос Калиакра, Болата и т.н.

Силно намален пътникопоток поради демографски и икономически причини, липса на превозвачи, които да обслужват нерентабилни линии или отделни курсове, лоши междуселищни пътища, които допълнително отказват фирмите - това са основните причини за процеса, посочени от Русев.

"Сега" се обърна към него, за да се очертае в стойности това, което всички хора в региона отдавна знаят - Северното Черноморие е все по-недостъпно с обществен транспорт, курсове постоянно падат, услугата се влошава; вредата е не само за туризма, но и за хората, които трябва да пътуват, за да работят, да ползват административни услуги, да посещават родните си места и т.н. Разбира се, такава е ситуацията и във Варненска област. Ако не се броят маршрутките за Бургас, спиращи в периферията на градчето, връзката на морската столица с Бяла с два автобуса дневно, и то без неделя. От областна транспортна схема пък не се изпълняват доста курсове за Вълчи дол, Дългопол, Суворово, Долни Чифлик и на територията на община Аксаково.

По Южното Черноморие, заради развитието на Несебър, Созопол и Царево, ситуацията не е такава - транспортните връзки са оживени. Но северният бряг, като част от изоставащата Северна България, се нуждае от специални мерки.      

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата