facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Висшият съд в Белград разпита Цветан Василев

Сърбия близо шест години мотае екстрадирането на банкера у нас
4 523
 Снимка: БГНЕС

Избягалият банкер Цветан Василев днес бе разпитан от съдия от Висшия съд в Белград. Разпитът бе по повод новото искане на българската прокуратура за неговото екстрадиране, съобщиха от съда. Бил е насрочен и втори разпит за 23 март, защото днес не е имало прокурор по време на разговора, а защитата на Цветан Василев е поискала допълнително време за изготвянето на отговор. 

Решението за екстрадирането на Цветан Василев продължава повече от 6 години, припомня кореспондентът на БГНЕС от Белград. През септември 2014 г. българското министерство на правосъдието изпрати до сръбското правосъдно ведомство искане за предаването на Цветан Василев. До момента няма отговор на българската молба, защото на два пъти Апелативният съд върна делото за разглеждане на по-нисша инстанция.

Още в края на 2014 г. Висшият съд се произнесе за предаването на Василев, но Апелативният съд анулира това решение след жалбата на банкера. След това съдът отново призова за връщането му в България, но пак Апелативният съд в западната ни съседка анулира това решение през април 2017 г. Така се стигна до решението от 3 декември 2019 г., когато Висшият съд отново поиска разглеждане на искането на прокуратурата в България за екстрадирането на собственика на фалиралата банка КТБ, припомня агенция БГНЕС историята на иска за екстрадиция.

Сръбското издание "Инсайдър" припомня, че преди да бъде издадена международна заповед за арест, в края на 2012 г. Цветан Василев купува стъкларския завод в Парачин. След придобиването на завода от Василев той увеличава задълженията си 70 пъти, но това не му пречи да направи дарение за фондацията на съпругата на бившия сръбски президент на стойност от 1.2 млн. динара. Самият Томислав Николич призна, че съпругата му Драгица е получила дарение от Цветан Василев.

В началото на месец февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените молби за екстрадиция на Василев. 

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пишеше в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице. Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел преди месец.

Според бившия сръбски премиер Зоран Живкович, Цветан Василев е финансирал партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич. "Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза още Живкович в сградата на сръбския парламент само няколко дни след писмото на Гешев.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

След уличните сблъсъци Сърбия се отказа от полицейския час

09.07.2020

Обновена

4352 13
Затягат мерките в Белград заради нов взрив на епидемията

03.07.2020

1740 3
Дачич обеща на Лавров: Сърбия никога няма да е в НАТО

18.06.2020

1312 10

Коментари

Хулиган

Ама от София наистина ли искат Цветан Василев да се върне?

Ами, ако вземе да се разприказва...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-vtoro-deistvie/

Stern

Разбира се, че го искат и то почти отчаяно.

Такива като него са силно предразположени към скоропостижни инфаркти. Още преди да си отворят устата.

PlaNed
снимка на PlaNed

Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич

Льош човек, тоя Цецо! Заряза "партията мила" тук гладна и боса и отиде да дондурка сръбските политици.

paragraph39

/:/ ...към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

.........................................................................................................................

За Екстрадиция е задължително да бъде подадена Молба, но само подадена Молба НЕ е достатъчно за Екстрадиция- трябва Молбата да е съпроводена с годни за пред Съд Доказателства и с  Мотиви и Аргументи, БЕЗ които Молбата е "негодна" за удовлетворяване! ТЧК

segal

Той и Сталин искал сърбите да му изпратят Тито, ама бързо се отказал. 

дядо Илия

Абсолютно никой не иска "Мустака" да се връща у нас ! Ако това стане бъркотията ще е толкоз голяма, че процесът ще продължи до 2050г.

Калпазанче

Цв.Василев е бил председател на Надзорния съвет, и в това качество не е подписал нито един банков документ,чрез който да бъде уличен.  Отделно от това кредитираните фирми са придобили с парите имущество за милиард, което е налично, част от "работи", и Пееф не може да го докопа... Това е проблема.  

cartman


И след този разпит, трябва да се надяваме и да очакваме адекватни мерки вече. 6 години са много време, за да се развърже един случай, който е очевАден.

Влез или се регистрирай за да коментираш