Медия без
политическа реклама

Ваучерите за храна достигат рекордните 1.6 млрд. лв. през 2024 г.

От средата на годината хартиените купони се заменят изцяло с електронни

25 Дек. 2023МИЛА КИСЬОВА
От 1 януари до 1 юли 2024 г. в търговските обекти ще приемат и хартиени, и електронни ваучери за храна. След това остават само електронните.

Ваучери за храна за рекордните 1.6 млрд. лв. ще може да раздадат работодателите на своите служители през новата 2024 г. При гласуването на бюджета депутатите завишиха тавана на годишната квота за догодина с 200 млн. лв.

Друга новост е въвеждането от началото на годината на електронни ваучери, които изцяло ще заменят хартиените от юли 2024 г.

Ваучерите за храна са един от най-популярните бонуси, които фирмите дават на своите служители. Причината е, че тези добавки към месечните заплати са освободени от данъци и осигуровки както за работодателя, така и за работника.

В последните две години рязко нарасна броят на ползвателите на ваучери за храна. Първо, през 2022 г. като мярка за компенсиране на високите цени на храните и на енергията държавата чувствително повиши месечната сума, която може да получи работник под формата на ваучери - от 80 лв. на 200 лв. Наред с това Министерството на финансите съществено вдигна и годишната квота от 390 млн. лв. на 1 млрд. лв. Тези пари не се плащат от бюджета, а от работодателите, но въпреки това всяка година с държавния бюджет се обявяват годишен и месечен таван на сумите, които може да бъдат предоставени под формата на ваучери.

През 2023 г. годишната квота бе завишена на 1.4 млрд. лв. Със заповед на финансовия министър тази сума се разпределя между лицензираните оператори на ваучери, които след това ги предоставят на фирмите, сключили договори с тях.

Вече над 750 000 служители получават ваучери за храна към заплатите си, посочиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ).

"Гласуваното от парламента за нарастване на квотата за 2024 г. е породено от желанието на все повече работодатели да предоставят купони на максималния месечен размер от 200 лв. или близко до него. В момента много работодатели все още предлагат ваучери на стария месечен таван от 80 лв., някои дават по 100-150 лв. месечно. Разбира се, очакваме от следващата година да се включат и нови работодатели, особено след като бъдат въведени електронните ваучери, тъй като те ще са много по-удобни", обясни Таня Обущарова, главен секретар на АОВХ.

През първите шест месеца на годината ще циркулират двата вида ваучери - хартиени и електронни. Фирмите, които искат да се включат с електронни ваучери, трябва да сключат наново договори с издателите. Важно е да се знае, че работодателят не може да предоставя в един и същи месец и хартиени, и електронни ваучери. Тоест трябва да избере една от двете опции, обясниха от АОВХ.

Фирмите, които договорят с операторите електронни ваучери, ще раздадат на служителите си специални магнитни карти, на които всеки месец ще се зареждат суми за покупката на храна. Възможно е също да се ползват виртуални карти, като разплащането ще става със смартфони на ПОС-терминал в магазина. Предимството на електронните ваучери е, че няма да се налагат закръгляния и доплащания в брой, за разлика от хартиените.

Някои от операторите на ваучери ще предлагат на фирмите поименни карти.

"Нашите карти ще бъдат персонализирани, защото преценихме, че така ще е по-удобно за работодателя да следи сумите за зареждане. Другото удобство е, че работодателят ще получава всеки месец опис на кой служител каква сума е заредил и с каква валидност. След това по-лесно може да се предоставя тази информация на НАП, която вече иска от фирмите да декларират и необлагаемите плащания към заплатите на своите служители", обясниха от Edenred България.

От две години насам ваучерите освен за покупка на храна и безалкохолни напитки може да се ползват и за заплащане на битови сметки като ток, вода, парно, газ. Все още нито едно ЕРП и нито една топлофикация в страната не желаят този начин на разплащане. Само единични ВиК дружества в страната са приели плащане с ваучери. Сред тях обаче не е най-големият доставчик на ВиК услуги в страната - столичният "Софийска вода".

С ваучерите за храна може да се плащат и билети за кинопрожекции, театрални и оперни представления и други културни събития. Преди да купят билет, потребителите е добре да се осведомят дали съответната културна институция е сключила договор с оператор на ваучери.

С ваучери за храна може да се плаща също така консумация в заведение и нощувка в хотел - стига ресторантьорът или хотелиерът да са сключили договори за приемането им. По данни на АОВХ много хотелиери са се включили в мрежата веднага след като тази възможност бе въведена преди година.

Раздвижване на пазара на ваучери има и по отношение на издателите им. Очаква се появата на нови оператори, които предстои да получат лицензи от Министерството на финансите, посочиха от асоциацията.

Някои търговски вериги алармираха, че плащането на ваучерите с магнитни или виртуални карти на ПОС-терминали от Нова година ще ги натовари с нови разходи, тъй като за тези трансакции търговците ще дължат такси към банките. Тепърва ще стане ясно доколко тези разходи ще са съществени и дали няма да бъдат компенсирани от отпадналите разходи по броене, съхранение и транспортиране на хартиените купони до съответните оператори за тяхното осребряване.

 

Какво трябва да знаем за електронните ваучери за храна?

  • Ще бъдат освободени от данъци и осигуровки до 200 лв. на месец на служител, както досега бяха хартиените ваучери;
  • Работодателите трябва да предоставят еднаква сума на всички свои служители, да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, през последните три месеца да не са намалели заплатите на служителите;
  • Подобно на хартиените ваучери, така и електронните ще имат 1 година валидност – срок, в който трябва да бъдат изхарчени. Срокът на валидност на самата карта носител ще бъде различен, според начина на работа на всеки оператор;
  • Средствата по тях няма да може да бъдат теглени на банкомат;
  • Ще може да се използват само в търговски обекти, сключили договор със съответния оператор на ваучери и приемащи плащания на ПОС-терминал.

 

Ключови думи:

ваучери, АОВХ

Още по темата