Медия без
политическа реклама

Новата помощ за украинците у нас стартира с "Хубаво е, но не е готово"

Обещанията са едно, но реалността се оказва друга

08 Ноем. 2022
Доста проблеми застигат тия дни украинците - неочаквани и от всякакво естество.
БГНЕС
Доста проблеми застигат тия дни украинците - неочаквани и от всякакво естество.

"Хубаво е, но не е готово" - този прочут рефрен важи в пълна степен за старта на новата помощ за украинците, получили у нас временна закрила. По нея от началото на ноември държавата предоставя ваучери за храни и стоки от първа необходимост на стойност 100 лв. (програмата е по европейска мярка). Те могат да се вземат от дирекциите на социалното подпомагане. Украинка обаче се оплака в социалните мрежи, че с издаден на 3 ноември ваучер отива в магазин на "Лидл" в Бургас и касиерката я гледа с опулени очи -  не е чувала за ваучера, не важи. Случаят стана повод "Сега" да потърси информация от кои точно магазини могат да се купят стоките. Търсенето стана чрез обаждания по телефона на институциите, както би го направил всеки редови гражданин. Усилията не се увенчаха с успех. Изводът би ли се справил украинец, който най-често с мъка говори български и не е запознат с тукашните нрави, е ясен.  

Първото обаждане бе до произволна дирекция на социалното подпомагане по морето - несебърската. От телефона, който се появява най-напред при търсене в Гугъл, любезно препратиха към друг. Там съветът бе да звъннем в Бургас. "Нищо не се знае още. Те магазините по места са различни" - така прозвуча отговорът в Бургас. Даден бе заедно с упътване да се обадим на точно определен номер. Оказа се познат - в Несебър. "Още е рано, нищо не се знае. Аз затова исках в Бургас да питате. Дайте си телефона, ще ви се обадим!", рече служителката. Всички по веригата бяха учтиви, но обещанието за обратно обаждане така и не бе изпълнено.

След това телефонирахме в магазин на "Билла" в Бургас. Отговорът на служителка бе, че все още няма случай на пазаруване с новите ваучери, но и че не знае какво ще се прави, защото не е сведена информация. Позвънихме и на "Лидл"- Бургас - служителка изреди ваучерите, с които се работи, но въпросният не фигурираше.

Всичко това е картината на практика. След нейното установяване пратихме официални въпроси до Агенцията за социално подпомагане (АСП). От там обясниха, че: ваучерите могат да бъдат ползвани в цялата магазинна мрежа в страната; всеки един магазин може да разчита, че средствата за продуктите, предоставени срещу ваучера, ще бъдат възстановени; просто търговският обект следва да издаде фактура към ваучера с детайлно отбелязване на закупените стоки, която да бъде представена в Дирекция "Социално подпомагане" на територията, на която се намира обектът. Видно от практиката, всичко това е теоретичната част на нещата.

А на практика и АСП призна, че приобщаването на веригите все още е в ход: "Уверяваме Ви, че от Агенцията за социално подпомагане полагаме усилия да популяризираме новата схема за подкрепа на украинските граждани, включително и чрез осъществяване при необходимост от допълнителна информация на разговори с търговски вериги и търговски обекти на централно и местно ниво". До този момент помощ с информация била оказана на големи вериги като "Билла", "Лидл", "Кауфланд" и "Пепко", а засега желание за сътрудничество на национално ниво било категорично потвърдено от "Билла". "По данни на териториалните поделения, други по-малки търговци на местно ниво също приемат ваучери за реализация в техните обекти", казаха още от АСП. 

Агенцията припомни и интернет страниците, от които гражданите могат да вземат информация: 

https://asp.government.bg/bg/konsultatsiya-za-grazhdani-na-ukrayna/

https://asp.government.bg/bg/konsultatsiya-za-grazhdani-na-ukrayna/pomoshi-za-chuzhdenci/podpomagane-s-vaucheri/

За огромно съжаление всичко това не са първите неразбории с новата програма:

Трудно е да се повярва, че държавната администрация може да произведе нови форми на тормоз над украинците у нас след срама в началото на войната, но те вече са факт.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата