Медия без
политическа реклама

И е-ваучерите за храна се освобождават от осигурителни вноски

Те ще влязат в употреба от 1 юли, когато пък хартиените ще бъдат ликвидирани

07 Яну. 2024
БГНЕС
Този тип ваучери за хранителни продукти ще са валидни само до 31 юни тази година

Осигурителни вноски няма да се изчисляват и да се внасят върху средствата, предоставени под формата на ваучери за храна не само на хартиен, но и на електронен носител. Проектът за промени в Наредбата за доходите, върху които се дължат осигуровки вече е качен за обсъждане в портала за обществени консултации на Министерския съвет, съобщи БНР.

Приемането на промяната се налага, за да се синхронизира Наредбата с новите законови разпоредби, тъй като в момента освобождаване от осигурителни вноски има само за хартиените ваучери. Иначе още при приемането в Народното събрание на промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане бе предвидено е-ваучерите да бъдат освободени от данъци и осигуровки до 200 лв. на месец на служител, както е и с хартиените.

Ваучери за храна за рекордните 1. млрд. лв. ще може да раздадат работодателите на своите служители през новата 2024 г. При гласуването на бюджета депутатите завишиха тавана на годишната квота за догодина с 200 млн. лв.

Въпросната промяна в закона влезе в сила от 1 януари. В текста е предвиден преходен период за преминаване изцяло към ваучери за храна на електронен носител от 1 юли, като до 30 юни ще може да се предоставят ваучери и на хартиен носител.

За 2024 година работодателите ще могат да дават на служителите си необлагаеми средства под формата на ваучери за храна до 200 лв. на служител общо за 1,6 млрд. лв. Ваучерите се ползват основно в хранителни магазини и ресторанти. Хартиените ваучери ще са валидни до изписания на тях срок. Електронният ваучер ще прилича на банкова карта или ще е изцяло виртуален инструмент - мобилно приложение.

Ключови думи:

ваучери

Още по темата