Медия без
политическа реклама

Само половината ваучери за украинци са поискани

И Международният червен кръст започна програма за финансово подпомагане на уязвими групи бежанци

06 Дек. 2022Обновена
Хаотичните действия на кабинета направиха протестите на украинците у нас почти редовни.
Роман Куваев
Хаотичните действия на кабинета направиха протестите на украинците у нас почти редовни.

26 549 украинци са поискали ваучери от 100 лв. за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост, съобщи Агенцията за социално осигуряване в отговор на въпроси от в. "Сега". Раздадените ваучери от началото на проекта на 1 ноември досега са 22 928. Това е половината от очакваното количество ваучери, които трябва да се реализират в рамките на тази програма - 40 000. 

Дирекциите за социално подпомагане в страната приемат заявления за ваучерите до края на декември, т.е. за вземането им остават малко дни, като се имат предвид празниците. Срокът за използването на ваучера е 2 месеца от датата на издаването им.

Малкият брой заявления е странен на фона на огромните проблеми с изхранването на бежанците в последния месец. Както "Сега" многократно писа, кабинетът спря да плаща за храна на настанените в хотели и бази и дори не благоволи да си признае за това. Промяната в условията на т.нар. "хуманитарна" програма е от 16 ноември. 9 дни по-късно Министерството на транспорта пое ангажимент да предоставя храна в подопечените му бази, което реши само частично проблема. Оттогава насам за част от хората се грижат доброволци, БЧК също помага с храни, а като цяло проблемът стои нерешен и много бежанци тръгнаха да търсят подслон в Румъния.

Ваучерите са само за 100 лв. и еднократни, но все пак са някакво решение в безизходицата, затова пълното им усвояване би било от помощ. Възможно е обаче хората да се притесняват да ги искат от страх да не бъдат лишени от подслон или др. помощи, тъй като в началото на проекта някои социални дирекции превишиха правата си и изискваха информация от доброволчески организации за подпомаганите от тях хора.

 

НОВА ВЪЗМОЖНОСТ

Паралелно с държавната програма, БЧК също обяви преди няколко дни, че започва финансово подпомагане на бежанците. Това е кампания на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. За украинците в България сумата е 125 лв. еднократно. Подкрепата е предназначена за домакинства с дете под 18-годишна възраст или възрастен член над 60-годишна възраст, както и за домакинства, в които има човек с увреждане или хронично заболяване, или пък бременна или кърмеща жена. Сумата ще се дава и на самотни жени без друг възрастен придружител, като от указанията се разбира, че става дума за еднократна сума на всеки член на домакинство, който има право на помощта, т.е. попада в една от изброените групи.

Двойно финансиране ще е налице в случай на дублиране на подкрепата чрез ваучери с едно и също предназначение за едни и същи представители на целевата група от различни източници по едно и също време. Следователно всякакви други видове помощи – в пари, в натура, или чрез ваучери, предназначени за покупка на други артикули и услуги, различни от храни и стоки от първа необходимост, не попадат в хипотезата на двойното финансиране, обясниха от АСП на въпрос на "Сега" ще има ли проблем с дублиране на двете програми.

Повече за този проект - на сайта на БЧК.

 

СТАТИСТИКА

Според информация от щаба в момента у нас има 9697 души, настанени на издръжка на държавата (в хотели и държавни бази). Над 900 000 украинци са преминали през България от началото на войната, от тях в момента тук са около 51 000 души.

 

ОЩЕ ЗА ВАУЧЕРИТЕ

Финансирането за ваучерите идва от Оперативната програма за храни на ЕК, а според нейните ограничения ваучерите могат да се ползват само за неотложни нужди от храна, детски храни и дрехи, училищни пособия, хигиенни материали, но не и за лекарства например. Забрана има и за купуване с талоните на тютюневи изделия, вино, спиртни напитки, пиво.

По повод първоначалните сведения, че някои вериги магазини отказват да приемат ваучерите за украинци, АСП изтъква, че в кампанията имат ползотворно сътрудничество с "Билла", "Т – маркет", "Кауфланд", "Жанет", "Фантастико", както и с малки локални търговци, които са партньори по линия на семейните помощи за деца. Тъй като отчитането на ваучерите от търговците тепърва започва - те се отчитат от седмо до десето число на следващия месец, към момента са осребрени само 277 броя.

Условията към кандидатите са да имат статут на временна закрила и да попълнят анкетен талон, като донесат регистрационна карта на чужденец, личен документ за самоличност и адресна регистрация. Ваучерите се изплащат на човек, а не на домакинство, т.е. майка с две деца например ще има право на три ваучера по 100 лв. Това е втората директна помощ към бежанците след еднократните помощи от 375 лв., каквито се полагат и на българи при непредвидена криза. Въпреки че се раздават едва сега - на прага на зимата и в края на годината, тези ваучери бяха едно от първите неща, които кабинетът обещаваше за бежанците през март.

 

Още за проблемите, които държавата създава на бежанците:

Трудностите и хаосът, настанали от средата на ноември за украинските бежанци, предизвикват все повече подозрения, че са създавани от държавата умишлено. Целта  - да се намали броя на украинците у нас, или поне на тези, ползващи програмата за подпомагане.
Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.
Трудно е да се повярва, че държавната администрация може да произведе нови форми на тормоз над украинците у нас след срама в началото на войната, но те вече са факт.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваучери, украинци, бежанци

Още по темата