Медия без
политическа реклама

Расте усещането за нарочно създавани трудности пред украинците у нас

Не затварят само хотели, а и държавни бази

03 Дек. 2022
Трогващите гледки не въздействат на управляващите.
БГНЕС
Трогващите гледки не въздействат на управляващите.

Трудностите и хаосът, настанали от средата на ноември за украинските бежанци, предизвикват все повече подозрения, че са създавани от държавата умишлено. Целта  - да се намали броя на украинците у нас, или поне на тези, ползващи програмата за подпомагане. "Няма друго логично обяснение. Няколко пъти дори чухме твърдения от представители на щаба, че са очаквали хората да си тръгнат сами, поради което не предприемат мерки. Но не са предвидили, че бедни и инвалиди просто не могат да си тръгнат", коментира пред "Сега" варненката Светлозара Колева, която с група доброволци активно помага на украинците. "Поне такова е впечатлението, оставащо в самите бежанци", сподели и бившият депутат Стела Николова. Други двама доброволци, пожелали анонимност, пък казаха, че трудно могат да си обяснят действията на служебния кабинет, поради което не изключват хаосът наистина да е целенасочен.

На терен нещата продължават да бъдат много тежки. Хотел в Китен освободи около 200 души вчера, тъй като няма да работи през зимата. Една част от хората заминаха за Румъния, други бяха пренасочени към друг хотел. Но в новия хотел те нямат право да бъдат настанени по програмата - как ще бъде решен проблемът, не се знае - постоянно се чака ново разпореждане на кабинета, а то все го няма. Хотел и край Варна се очаква да затвори всеки момент. От него половината настанени също са се изнесли към Румъния. Другите се чудят какво да правят. Ако останат в България, по новите правила на програмата трябва да отидат първо в Елхово; едва след това да бъдат пратени другаде - но пък държавата не осигурява транспорт до градчето. А Колева съобщи и за държавни бази, които също са преустановили дейност поради непригодност да функционират в зимни условия. Те са в Кранево и Бяла. В тях е имало около 100 души, които се очаква да бъдат пренасочени край Варна.

Продължават перипетиите и с изхранването. За района на Варна БЧК е поела ангажимент да предоставя храна до около Коледа. Но организацията не покрива всички нужди. С каквото могат допринасят частни дарители. Николова съобщи, че в базата "Космос" край Варна изхранването се състои в кетъринг един път дневно.

Още по темата:

Част от хотелите по Южното Черноморие ще освободят от 1 декември настанените в тях по програмата за подпомагане украински бежанци. Това стана ясно след проведеното вчера в "Слънчев бряг" заседание на Българска асоциация по туризъм.
Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата