Медия без
политическа реклама

Хотели освобождават украинските бежанци от 1 декември

Проблемът с изхранването очаквано създава нови проблеми

29 Ноем. 2022Обновена
Намиране на работа, на училище за децата и другите форми на интеграция стават все по-трудни за част от украинците.
Фондация За Доброто
Намиране на работа, на училище за децата и другите форми на интеграция стават все по-трудни за част от украинците.

Част от хотелите по Южното Черноморие ще освободят от 1 декември настанените в тях по програмата за подпомагане украински бежанци. Това стана ясно след проведеното вчера в "Слънчев бряг" заседание на Българска асоциация по туризъм.

Причината е спряното финансиране на изхранването. От 16 ноември държавата плаща по 15 лв. единствено за нощувка. След тази дата положението с храната е спасявано с дарения от БЧК и неправителствени организации. Но обработката на пакетите, готвенето и т.н. носи разходи, заради които около една пета от хотелите по Южното Черноморие спират работа по програмата. Асоциацията настоява украинците да могат да се преместят в хотелите, които продължават да работят и след 1 декември (според правилата хората не могат да ползват програмата след преместване). Иска и държавата спешно да доизплати траншовете, които дължи за подслона. Асоциацията има още две настоявания - да се гарантира ритмичността на доставяне на хранителните пакети, тъй като в момента процесът е в "насипно състояние"; вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и колегата му министър на туризма Илин Димитров да се срещнат с бранша.

Със сигурност подобни хотели ще има и на север. Колко точно украински бежанци ще засегне процесът засега не се знае. Пред тях възможностите са три - да се оправят на свободен наем у нас, да се преместят в държавните бази или да напуснат България. Специално местенето в бази обаче отваря нов проблем съобразно разписаните условия на програмата. Тя изисква в бази да се приемат само новопристигнали хора; останалите трябва да продължат да бъдат на местата, в които са били до 1 ноември. Всичко това са "мини", които тепърва ще гърмят.

12 954 в момента са настанените по програмата украинци. Общо у нас са 51 661.

 

"ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е ДЪРЖАВАТА"

Председателят на БЧК - Варна Илко Раев сподели пред БНР, че вчера е срещнал жена, която от 4 дни не е яла. Той каза още, че БЧК гарантира в рамките на един месец хранителните доставки във Варненска област. Как ще се продължи нататък е неизвестно. Раев не скри причината за хаоса:  "Имаме един голям проблем, който се нарича държава. В последните дни се получава така, че не е ясно кой къде отива, с какво отива - само с нощувка ли, без отопление ли, без храна ли. Тези неща трябва да се изяснят". Колкото до самата държава, "най-впечатляващото" нещо, което тя направи през последните дни, е да признае, че наистина е спряла финансирането на изхранването. "Сега" многократно писа за тихомълком взетото решение: 

Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.

Още по темата:

Стресовата ситуация с изхранването на украинските бежанци принуди хотелиери от Южното Черноморие да се съберат на среща. Тя ще се проведе в понеделник в "Слънчев бряг" под егидата на Българска асоциация по туризъм.
Повечето от настанените във фургоните в Елхово украински бежанци са напуснали временния център и са заминали за Румъния.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата