Медия без
политическа реклама

Хотелиери се събират спешно заради храната за украинците

В държавните бази от системата на транспорта проблемът изглежда вече решен

25 Ноем. 2022
Чрез протести украинските бежанци поискаха държавата да ги остави в хотелите. Тя ги остави, но... без храна.
БГНЕС
Чрез протести украинските бежанци поискаха държавата да ги остави в хотелите. Тя ги остави, но... без храна.

Стресовата ситуация с изхранването на украинските бежанци принуди хотелиери от Южното Черноморие да се съберат на среща. Тя ще се проведе в понеделник в "Слънчев бряг" под егидата на Българска асоциация по туризъм. Както е известно, на 16 ноември правителството оряза от програмата за подпомагане изхранването. От тогава - никаква яснота как ще продължат нещата. Съответно по-заможните украинци си плащат, а не малкото бедни и децата разчитат на доброволни помощи. Хотелиерите се надяват след срещата държавата да им обърне внимание най-накрая и да разплете в трудната ситуация, в която са поставени те и настанените.

За украинците в държавните бази все пак започна полагането на някакви грижи. Днес следобед стана ясно, че с разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев се предоставят храна, допълнителни отоплителни уреди, учебни пособия и спортни екипи (сред подслонените има деца спортисти) в четирите бази на транспортни дружества.  Ангажиментът за изхранването е дългосрочен. "Управителните съвети на компаниите ще отпуснат безвъзмездно собствени средства", се казва в съобщение на транспортното министерство.

По рано днес в репортаж на Нова телевизия бе съобщено, че храната за над 100 души в базата на БДЖ в Приморско спира от понеделник. До момента все някак е била осигурявана. Разпореждането за спирането в базата дошло от ръководството на компанията. Малко по-късно дойде реакцията на Алексиев.

Неофициално се говори за заповед на вицепремиера Демерджиев от преди два дни за осигуряване на храна в базите. Но оповестена по каналния ред информация за всичките тези проблеми продължава да няма. Нещата очевидно се решават "на парче".

Още по темата:

Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.
Доброволци и местни управници опитват с неистови усилия да измият срама с изхранването на украинските бежанци у нас, създаден от правителството. Както е известно, с новите правила на програмата за настаняване изхранването бе прекратено:   https://www. segabg.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата