Медия без
политическа реклама

Украинците няма да получат нищо от помощта от 40 лв. на ден

Парите ще са предназначени за хотели, почивните бази и къщи за гости, като ще се дават само три месеца

09 Март 2022Обновена
БГНЕС

Представените с апломб хуманитарни помощи за бежанците се оказаха скандални и съвсем краткотрайни. Дълго обсъжданата помощ за настаняване и храна от 40 лв. без ДДС на ден няма да отива директно в хората, а в собствениците на хотели, къщи за гости и други места за настаняване. Въпреки че туристическото министерство обещаваше помощ да могат да получат и доброволците, настанили бежанци по домовете си, от обясненията днес се разбира, че това право ще имат само обекти, регистрирани в Националния туристически регистър. 

Това се разбра от изказванията на членове на кабинета след днешното заседание на правителството. На него министрите взеха решение да задействат и в България директивата за временна закрила, която се прилага за пръв път в Европа и предлага подкрепа за бягащи от войната по много по-облекчени условия от обичайните процедури за получаване на бежански статут. Оказва се обаче, че у нас временна закрила ще е съвсем краткотрайна - програмата, одобрена от кабинега, е само 3 месеца, и е лаконична.

Директивата за временна закрила гарантира минимален пакет от права на ползващите се с временна закрила - право на настаняване или на средства за заплащане на такова настаняване, право на труд, право на социално подпомагане и на достъп до медицински грижи, право на образование при условия, равни на тези за гражданите на съответната страна. Логиката на директивата е тези права да са гарантирани за целия срок на временна закрила - 1 година плюс опция за още една, категорични са юристи. Въпреки това българското правителство предлага вариант на подпомагане само за 3 месеца.

"На първо време за срок от 3 месеца Бъгария ще предоставя хуманитарна помощ на граждани от Украйна, които нямат дом, закрила и средства за оцеляване", обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова. Помощта ще е парична - 40 лв. на ден без ДДС, като от разясненията на финансовият министър Асен Василев се разбра, че получател на парите няма да са самите украинци, а съответният доставчик на услугата по настаняване - държавна или общинска база, хотел или друг обект, регистриран в Националния туристически регистър.  На въпрос ще се полага ли сума и за хора, настанени от физически лица - доброволци, финансовият министър Асен Василев замаза отговора и препрати към бъдеща наредба на туристическото министерство.

От обясненията на Бориславова пък стана ясно, че след изтичането на 3-те месеца от бежанците се очаква да си намерят работа или да търсят мястото си в друга страна от ЕС. "Тази помощ ще даде начален старт на тези хора да се включат в пазара на труда или ако преценят, да се пренасочат към друга държава, в която имат близки или искат по друг начин да преустроят живота си", обясни Бориславова.

Правителството говори за сходна помощ от 40 лв. и за онези бежанци, които подадат заявление, че искат да се включат на пазара на труда. Те щели да се подпомагат само за един месец. Не е ясно какъв е стимулът да кандидатстваш за пазара на труда и да получаваш по-кратка помощ, когато може да се възползваш от по-дълга закрила без заявление за работа. 

За момента правителството не обявява колко средства са заделени за програмата, но Асен Василев увери, че парите били разчетени за всички. Не е ясно защо правителството не използва възможността тези мерки да се покрият с еврофинансиране, което е позволено, като преди това се осигурят авансово от националния бюджет, за да няма забавяне. В същото време проблемът рязко ще се задълбочи - България очаква в кратко време драстично увеличение на бежанците от Украйна. “Говорим за стотици хиляди, които в момента са по границата и част от които ще се насочат към България”, обяви след заседание на кабинета вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. 

Не е ясно откъде България ще осигури капацитет за прием на стотици хиляди бежанци. По данни на туристическото министерство обявените свободни позиции от държавни бази и хотели са 1200. Координацията на всички мерки за посрещането на потока е поверена на национален кризисен щб, който бе представен едва днес във видеообръщение от вицепремиера Калина Константинова. Той се оглавява от полковник Валери Рачев (експерт по сигурността, бивш посланик в Ирак - б.р.) и към него са сформирани 6 работни групи, за които няма никакви детайли.


УЛЕСНЕНИЯ

Правителството обеща да създаде и мобилни групи за регистрация на бежанците от Украйна, така че да могат да получат съответните регистрационни карти по силата на директивата за временна закрила. Това става ясно от разпространено от правителството видео от среща на министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Калина Константинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер с бежанци от Украйна.

На видеото от разговора с няколко човека се вижда как Константинова им обяснява, че очакват от бежанците да кажат от какво имат нужда. Тя им казва и, че от петък ще им се издават специални карти.

Даниел Лорер пък ги поздравява на руски, след което минава на български и обяснява, че целия български народ е с тях. След това една от украинските участнички благодари на българското правителство.

Друга от участващите в разговора пита каква е процедурата, за да бъде получен документ за пребиваване в страната, на което Константинова отговаря, че буквално от петък ще има облекчена процедура по предоставяне на статут и документи. Тя казва и че там, където има по-големи групи и децчица, ще се изпращат дори мобилни групи, които да оправят документите. 

Константинова съветва бежанците да поискат статут за временна закрила, за да могат да имат пълните права, включително и на медицинско обслужване. 

В един момент към срещата се присъединява и премиерът Кирил Петков, който сменя на стола Лорер. Министър-председателят първо поздравява участниците с деня на жената 8 март, след което декларира, че правителството стои изцяло зад каузата Украйна. Петков обяснява, че ще може да има 200 000 работни места за украинци.

 

 

 

Опашки от чакащи

Десетки украинци се събраха пред отдел "Миграция" към Пето РУ-Бургас, съобщи БТА. Повечето от чакащите са жени с деца. Хората, които са настанени в частни домове и ваканционни апартаменти, искаха да разберат какви са условията да получат международна закрила. Димитър Захариев, директор на Регистрационно приемателен център в новозагорското село Баня към Държавната агенция за бежанците, каза пред журналисти в Бургас, че към момента са приети заявления на 20 души, които искат статут. По думите му повечето украинци искат хуманитарен статут, не статут на бежанец. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата