Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трусовете изненадаха ПП - все още не е подала документи за регистрация

Формацията има проблем и с търговската марка

24 Юни 2022ДИЯН ИВАНОВ
FB/Продължаваме промяната
Без съдебна регистрация ПП не са партия, а просто група приятели.

Макар парламентарните избори да са на хоризонта, "Продължаваме промяната" (ПП) има два базови юридически проблема. Тя все още не е партия, а названието й като търговска марка е обект на спор. 

Учредяването на ПП се състоя през април. Но тя не само не е регистрирана до момента, ами и не е направила нужните стъпки. От Софийски градски съд, който поддържа регистъра на политическите партии, съобщиха пред "Сега", че документи за регистрация тя не е подавала. Теоретично това не би трябвало да е проблем, тъй като се говори за избори най-рано през септември, тоест има време до тях. Но участието във вота се заявява в ЦИК не по-късно от 45 дни преди датата на гласуване; дотогава ПП трябва да е вписана съдебно, за да се яви като партия - ако се бави сега, може да се появят трудности при обжалване или протестиране на регистрацията.

Както е известно, на предишните избори ПП не участва като партия. Яви се под формата на коалиция между партиите ВОЛТ, Средна европейска класа и "Социалдемократи".

Към марката пък претенции има добричкият кмет Йордан Йорданов, който на местния вот през 2019 г. ползва като име и лого девиза "Продължаваме промяната на Добрич". Преди три месеца "Сега" описа казуса - през септември 2021 г, когато се ражда идеята за ПП, Даниел Лорер подава заявление в Патентното ведомство; скоро Йорданов входира оспорване, а и сам подава заявка за регистриране на марката. Развитие по случая към момента няма, а и едва ли се очертава, предвид дългите срокове при подобни процедури. Така заявлението на Лорер остава блокирано. Спорът за търговската марка няма отношение към партийната регистрация, но може да попречи при търговска, издателска, рекламна и други видове употреба на названието.

Още по темата:

Любопитен казус се разиграва около "Продължаваме промяната". Докато всички се чудят ще се регистрира ли формацията като партия, тя опитва да впише името си като търговска марка, но не успява. Причината - претенции върху названието има кметът на Добрич Йордан Йорданов.

 

Още по темата