Медия без
политическа реклама

Тръгнаха рокади по върховете на професионалното ръководство на МВР

Досегашният шеф на националната полиция става зам.главен секретар, а на негово място ще е пореден бивш пловдивски началник

04 Яну. 2022
МВР
Вътрешният министър Бойко Рашков издаде заповедите за разместванията, а главният секретар Петър Тодоров ги връчи

Тръгнаха кадрови размествания по върховете на професионалното ръководство на МВР. Това става ясно от официално съобщение на вътрешното министерство.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 4 януари 2022 г. досегашният директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Станимир Станев е преназначен на поста зам.-главен секретар на МВР. Той заема позицията на Стоян  Темелакиев, който пък на 23.12.2021 г. бе назначен за заместник-министър  на вътрешните работи.

За директор на ГДНП е преназначен за временно изпълняващ длъжността досегашният заместник шеф на националната полиция старши комисар Атанас Илков. Той е поредният кадър, който е бил начело на пловдивската дирекция на МВР в Пловдив и сега е на ръководно място в МВР. Илков влиза в МВР през 1987 г. Кариерата му преминава през началник сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“, началник на сектор в ДНСП, началник на отдел “Криминална полиция” към главна дирекция на криминална полиция. През 2014 г. той беше освободен заради операцията в Лясковец, при която загина командос от отряда за борба с тероризма. Илков обаче обжалва и бе върнат в системата. Той беше защитен от тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който обяви, че е научил от медиите за уволнението. След като е възстановен в МВР, през месец юли 2016 г. Илков бе назначен като началник на отдел “Криминална полиция” при ОДМВР – Пловдив, година по-късно оглавява ОДМВР-Пловдив. От юли 2019 г. застана начело на ОДМВР-Кърджали, а от 2020 г. ЦСПП-Казанлък. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02. 08. 2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП.

Заповедите бяха връчени днес в ГДНП от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Той също оглавяваше пловдивската дирекция преди да заеме най-висшия професионален пост. Станев, който сега става зам.главен секретар пък е бил финансов контрольор в пловдивската дирекция на МВР.

Още по темата